Kultura

Seks i crvena boja donose milione

1406-Modrijan
S
vijetom umjetnina, osim seksa, vlada i crvena boja, tvrdi Filip Huk, stručnjak za aukcije, koji je ujedno i najavio najveće aukcijsko veče čuvene kuće "Sotheby's" zakazano za 19. jun u Londonu.

Seks i crvena boja donose milione
Portal AnalitikaIzvor

Pred dugo očekivani događaj, Huk je otkrio da su zaposleni u aukcijskoj kući "Sotheby's" zaključili da, što je crvena boja zastupljenija, to će djelo skuplje prodati. Ta važnost crvene, objašnjava, dolazi od činjenice da je mnogi smatraju bojom seksa, a ova teza biće provjerena za koji dan, kada će se bogataši nadmetati za sliku "Kompozicija sa crvenom, žutom i plavom" Pita Mondrijana iz 1927. godine.

- Ta slika je veoma posebna jer sadrži tri osnovne boje - crvenu, plavu i žutu, koje se najviše traže na aukcijama. I nije riječ samo o Modrijanu, za primjer se mogu uzeti i Pikasove slike, objašnjava Huk i dodaje da nikada to nije zvanično dokazano, ali je više puta potvrđivano.

Modrijanovo djelo trebalo bi da dostigne vrijednost od 7,5 miliona eura, dok će "Muzika/Crveni orkestar" Salvadora Dalija najvjerovatnije biti prodato za oko pet miliona eura.

Da je boja važna tvrdi i Bret Gorvi iz aukcijske kuće "Christie's", a čak je i napravio rang-listu boja - crna, zelena, žuta, plava, bijela, crvena.

- Kada je Vorhol u pitanju, recimo, situacija se mijenja i zelena predvodi listu. Zelena je boja novca, objašnjava Gorvi.

Ekonomski analitičar Don Tompson u svojoj knjizi "The $12 Million Stuffed Shark" navodi boju kao jednu od odlučujućih stavki koje utiču na cijenu umjetnina.

- Narandžasta verzija Vorholove Merilin Monro biće prodata za 20 puta veću cijenu nego podjednako vrijedan portret Ričarda Niksona, navodi on.

Izvor: nezavisne.com

Portal Analitika