Društvo

Rutović sa La Ruom: Država za tri godine pomogla medije sa više od pet miliona eura

La-Rue
Ž
eljko Rutović
, generalni direktor Direktorata za medije,  primio danas Franka La Rua, specijalnog izvjestioca UN-a za slobodu izražavanja u okviru njegove zvanične posjete Crnoj Gori, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva kulture.

Rutović sa La Ruom: Država za tri godine pomogla medije sa više od pet miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Rutović je naglasio da je medijsko zakonodavstvo u Crnoj Gori usaglašeno sa međunarodnim standardima, te kao takvo predmet je pozitivnih ocjena u izvještajima Evropske komisije, bez otvorenih pitanja normativnog redizajna.

Rutović je upoznao gospodina La Rua i sa detaljima realizovane trogodišnje nediskriminatorne državne pomoći (2011-2013) privatnim elektronskim i štampanim medijima u iznosu od 5.300.000 eura, kao mjeru jačanja pluralizma, raznovrsnosti i održivosti medijske scene u vremenu globalne ekonomske krize.

Tokom sastanka razgovarano je i o institucionalnim modelima kontinuirane podrške medijskom pluralizmu kao i normativnim garancijama informisanja na manjinskim jezicima, gdje je gostu predstavljen multiresorski oblik sufinansiranja manjinskih medija kao i obaveza nacionalnog i lokalnih javnih emitera u produkciji programskih sadržaja na manjinskim jezicima.

Rutović je ovim povodom, a u kontekstu potpune dekriminalizacije klevete, ukazao na potrebu permanentnog snaženja samoregulatornih mehanizama i poštovanja profesionalnih i etičkih standarda u novinarstvu.

Uz pozitivne konstatacije na crnogorski medijski zakonodavni okvir kao i mjere podrške medijskom pluralizmu, La Ru je ocijenio da regulatorne normativne mehanizme moraju pratiti jaki samoregulatorni mehanizmi poštovanja medijskih profesionalnih standarda.

Portal Analitika