Abiznis

ĐUKANOVIĆ: Ako dođe do planskog gašenja KAP-a to će trajati mjesec dana

vojoslajd
Đukanović ne vjeruje da će doći do gašenja KAP-a jer smatra da je vjerovatnija opcija dogovora Vlade sa EPCG- oko dugoročnog snabdijevanje fabrike strujom.

ĐUKANOVIĆ: Ako dođe do planskog gašenja KAP-a to će trajati mjesec dana
Portal AnalitikaIzvor
N

ekadašnji ministar privrede

Vojin Đukanović,

kazao je da plansko gašenje, odnosno konzerviranje ćelija u KAP-u, može trajati do mjesec dana.

- Dnevno je moguće planski ugasiti desetak ćelija, što znači da za cijeli KAP treba 25 radnih dana, odnosno mjesec rekao je Đukanović za Portal Analitika.

On, ipak, ne vjeruje da će doći do gašenja KAP-a jer smatra da je vjerovatnija opcija dogovora Vlade sa EPCG- oko dugoročnog snabdijevanje fabrike strujom.

Podsjetimo, CGES je dao rok KAP-u danas u podne da nađe snabdjevača strujom, inače će u ponedjeljak u 15 sati automatski isključiti sa mreže ovu fabriku.

Đukanović je ponovio da pod hitno treba realizovati plan Vlade jer su predlozi opozicije, kako je rekao- “budalaštine”.

- Prvi preduslov je da KAP potpiše ugovor sa EPCG oko snabdijevanja strujom, drugi je da se raskine sa CEAC-om a treći da se realizuje plan Vlade o smanjenju broja radnika, kako bi fabrika mogla da vraća svoje obaveze, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, to je jedini održiv način rješavanja problema u KAP-u.

- Sve drugo su iluzije i zamajavanje javnosti. Ako bi se išlo u arbitražu, a pošto bi to trajalo godinama, to bi značilo gašenje KAP-a, kazao je Đukanović.

On je rekao da opcija programiranog stečaja rizična, jer se mora održati proizvodnja, a za to treba imati novca za sirovinu i rezervne djelove.

Crnogorski elektroprenosni sistem počeo je juče da vraća struju u Evropsku interkonekciju, koju je Kombinat aluminijuma nelegalno preuzimao, dok fabrici danas u podne ističe rok da nađe snabdjevača električnom energijom inače će u ponedjeljak u 15 sati automatski biti isključen sa mreže.

 

Portal Analitika