Region

Ukradena 61 skulptura na Petrovaradinskoj tvrđavi

1406soldatovic
O
d 100 skulptura Jovana Soldatovića, koliko se nalazilo u legatu na Petrovaradinskoj tvrđavi, ukradeno je više od polovine - 61. Policija je do sada pronašla 23 skulpture, a intenzivno traga za preostalim djelima, piše Blic.

Ukradena 61 skulptura na Petrovaradinskoj tvrđavi
Portal AnalitikaIzvor

U pitanju su radovi u gipsu, vosku, bakru i bronzi, izuzetne umjetničke vrijednosti, iz različitih perioda stvaralaštva Soldatovića.

Od prošlog novembra niko od članova porodice do prošlog mjeseca nije dolazio do legata, kada je sin velikog vajara dr Srđan Soldatović našao obijena vrata.

- Legat je i ranije obijan u više navrata, ali nikada nije bilo krađe. Od novembra nijesmo dolazili i prije par nedjelja smo shvatili da je legat opljačkan.

Policija je u ekspeditivnoj akciji uspjela da pronađe 23 skulpture, a među njima i neke koje nijesmo odmah znali da su ukradene, tako da se ispostavilo da je konačni broj nestalih djela 61 - priča sin vajara dr Srđan Soldatović.

Umjetnički radovi smješteni u objektu na Petrovaradinskoj tvrđavi su u vlasništvu Soldatovića, a namijenjeni su za legat Jovana Soldatovića gradu Novom Sadu, koji je vajar počeo da osniva još 1981. godine.

Porodica nema novca da plaća sve troškove vezane za održavanje legata, te je objekat u lošem stanju i u njemu nema struje.

Ukradena djela su distribuirana preprodavcima, galeristima, kolekcionarima ili ljubiteljima kradene umjetnosti, a nijedno djelo nije imalo sertifikat o autentičnosti.

Neke od pronađenih i vraćenih skulptura su, nažalost, uništene. I dalje nedostaje 38 skulptura i moguće je da se one nalaze na crnom tržištu.

Portal Analitika