Društvo

Berane: Održan sastanak o izgradnji regionalne sanitarne deponije

1406berane
U
Beranama je juče održan sastanak na kojem su razmatrani dalji koraci vezani za izgradnju regionalne sanitarne deponije sa pratećim objektima. Konstatovano je da je postojeća lokacija na Vasovim vodama najoptimalnije rješenje, jer bi traženje nove lokacije iziskivalo novo vrijeme i finansijska sredstva.

Berane: Održan sastanak o izgradnji regionalne sanitarne deponije
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednici opština Plav, Andrijevica i Berane, Orhan Šahmanović, Srđan Mašović i Vuka Golubović od pomoćnika ministra održivog razvoja i turizma Siniše Stankovića zatražili su da se što prije pristupi realizaciji projekta sanitarne deponije.

- Izuzetno nam je važno da se projekat sanitarne deponije što prije privede kraju i da se, uz uređenje postojeće lokacije na Vasovim vodama, stvore uslovi za odlaganje komunalnog otpada koji neće ugrožavati životnu sredinu i zdravlje ljudi, kazao je Stanković napominjući da bi se na toj lokaciji u sanitarnoj kadi otpad mogao odlagati najduže 10 godina.

Tumačeći nesuglasice oko odluke koju su donijeli predsjednik opštine i Skupština opštine Berane, Stanković smatra da je odluka skupštinske većine, kojom je potvrđena odluka predsjednika o lokaciji za odlaganje otpada na Vasovim vodama važeća i da za njenu primjenu nema smetnji.

Predsjednik opštine Berane saopštio je da projekat sanitarne deponije na Vasovim vodama nije nešto na čemu on lično insistira, već da su svi elaborati i procjene pokazali da je ta lokacija najbolje rješenje. On je kazao da ovaj problem treba što prije da bude riješen jer je postojeće stanje neodrživo.

Jovica Zečević koordinator projekta rekao je da je prilikom izrade projekta u potpunosti ispoštovana zakonska regulativa Crne Gore i direktive EU i da u što kraćem roku treba osmislisliti strategiju kako da se ovaj projekat privede kraju. Prema njegovoj ocjeni u ovaj posao je politika umiješala prste i država mora efikasno da reaguje.

Satanku su prisustvovali i predstavnici odjeljenja za IPA fondove, jer je jedna od opcija da ovaj projekat bude finansiran iz fondova EU.

Satanku iz opravdanih razloga nije prisustvovao predsjednik opštine Rožaje Nusret Kalač.

foto: berane.me

Portal Analitika