Svijet

SAD će vojno pomoći sirijsku opoziciju

1406sad
S
jedinjene Američke Države će pojačati vojnu podršku glavnoj sirijskoj pobunjeničkoj grupi nakon što je utvrdila da Vlada koristi hemijsko oružje protiv opozicije, izjavio je zvaničnik Bijele kuće.

 SAD će vojno pomoći sirijsku opoziciju
Portal AnalitikaIzvor

"Predsjednik je donio odluku o pružanju veće podrše opoziciji, a obuhvaćat će izravnu podršku Vrhovnom vojnom vijeću, što uključuje i vojnu pomoć", izjavio je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rodes dodavši kako će to biti drukčija podrška od onoga što prije nudili.

Vrhovno vojno vijeće je vojno krilo glavne opozicione građanske grupe. Sjedinjene Države, koje rade sa evopskim saveznicima, zaključile su da je sirijski režim koristi hemijsko oružje protiv pobunjenika, ubivši na taj način oko 150 ljudi, izjavio je vodeći američki dužnosnik.

Bijela kuća saopštila je da su podaci o žrtvama vjerovatno nepotpuni, te da nema pouzdanih, potkrijepljenih informacija koje pokazuju da je sirijska opozicija stekla hemijsko oružje.

"Naša obavještajna zajednica procjenjuje da je Assadov režim koristio hemijsko oružje, uključujući sarin, nervni plin na maloj skali, protiv opozicije više puta u posljednjih godinu dana”, rekao je Rodes.

Predsjednik SAD-a Barack Obama nekoliko puta je ponavljao da bi korištenje hemijskog oružja predstavljalo prelazak "crvene linije" i značilo mijenjanje politike prema Siriji, koja se do sada fokusirala na humanitarnu pomoć.

izvor i foto: aljazeera.net

Portal Analitika