Abiznis

VLADA: Resorna ministarstva da hitno nađu rješenje za KAP

okvlada
V
lada Crne Gore na današnjoj sednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Igor Lukšić zadužila je resorna ministarstva da u najkraćem mogućem roku, definišu sve aspekte u cilju iznalaženja rješenja za prevazilaženje postojeće situacije u KAP-u, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

VLADA: Resorna ministarstva da hitno nađu rješenje za KAP
Portal AnalitikaIzvor

- Na sjednici je takođe razmotrena aktuelna situacija u Kombinatu aluminijuma Podgorica. Tim povodom zadužena su resorna ministarstva da, svako u dijelu svojih nadležnosti, u najkraćem mogućem roku, definišu sve aspekte u cilju iznalaženja rješenja za prevazilaženje postojeće situacije, navedeno je u saopštenju izdatom nakon sjednice Vlade.

Vlada Crne Gore je utvrdila je Predlog zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2012. godinu. Ekonomska situacija u Crnoj Gori i oblast javnih finansija bile su pod snažnim uticajem krize, praćenim unutrašnjim strukturnim slabostima i ranjivostima fiskalnog sistema, kao i ekstremno lošim vremenskim uslovima na početku godine, što je uslovilo blagi pad ekonomije od 0,5 odsto.

Ekonomski tokovi u prošloj godini potvrdili su da turizam i sektor malih i srednjih preduzeća ostaju generator rasta crnogorske ekonomije. Rast prihoda od turizma od 4,3 odsto generiše rast uslužnih djelatnosti poput maloprodaje i transporta. Strane direktne investicije zabilježile su rast dostižući skoro 13,6 odsto procijenjenog BDP-a za 2012. godinu. Stabilnost finansijskog sistema potvrđena je kroz stalni rast depozita stanovništva i privrede, kao izraz povjerenja u bankarski sistem, a restriktivne mjere u pravcu smanjivanja državne potrošnje omogućile su obezbjeđivanje nedostajućih sredstava pod povoljnim uslovima kod Svjetske banke. Osnovnu prepreku rastu ekonomije i dalje predstavljaju nelikvidnost privrede i smanjena kreditna aktivnost banaka, koji otežavaju poslovanje preduzeća, realizaciju biznis ideja i projekata, kao i naplatu državnih prihoda, utičući na rast poreskog duga, navedeno je u saopštenju.

Vlada je usvojila i Izvještaj o državnom dugu i izdatim garancijama Crne Gore, na 31. decembar 2012. godine, kao i Izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u Crnoj Gori u 2012. godini.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog zakona o zaštiti prirodnog i kulturno - istorijskog područja Kotora. Posebna zaštita područja Kotora uspostavlja se radi očuvanja njegove izuzetne univerzalne vrijednosti, kao dijela svjetske prirodne i kulturne baštine, trajnog očuvanja autentičnih prirodnih, istorijskih, urbanističko-arhitektonskih, ambijentalnih i umjetničkih vrijednosti, kao i obezbjeđivanja uslova za održivi razvoj i korišćenje, prezentacije i stručne i naučne valorizacije. Svaki od navedenih ciljeva ima suštinski značaj za definisanje režima i mjera zaštite koje treba sprovesti prije ili prilikom preduzimanja bilo kakvih radnji ili aktivnosti kojima se mogu ugroziti zaštićene vrijednosti ovog specifičnog prostora ili pojedinih njegovih djelova.

 

 

Portal Analitika