Politika

ĐUKANOVIĆ: Avio linija Podgorica – Kijev ubrzaće ekonomsku saradnju

okmilo
S
porazumi o međunarodnom drumskom prevozu putnika i robe, o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa, saradnji u oblasti borbe protiv kriminala, o naučnoj i tehnološkoj i saradnji u oblasti politike mladih, fizičke kulture i sporta koje su u Kijevu danas potpisali predstavnici vlada Crne Gore i Ukrajine temelj su jačanja budućih ekonomskih i političkih odnosa ocijenili su premijeri dvije zemlje Milo Đukanović i Mikola Azarov, javilio je portal Pobjede.

ĐUKANOVIĆ: Avio linija Podgorica – Kijev ubrzaće ekonomsku saradnju
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović predvodi crnogorsku delegaciju koja je u prvoj zvaničnoj posjeti Ukrajini a u njoj su i ministri održivog razvoja i turizma i poljoprivrede i ruralnog razvoja Branimir Gvozdenović i Petar Ivanović i savjetnici predsjednika Vlade Milan Roćen i Nebojša Kaluđerović.

- Najbolji impuls jačanju ekonomskih odnosa, odnosno turističkog prometa daće uspostavljanje direktne linije Podgorica – Kijev- ocijenio je Đukanović i podsjetio da je u posljednje dvije godine broj ukrajinskih turista povećan duplo i u prošloj godini je dostigao 50.000.

U razgovoru sa domaćinom premijerom Azarovim ocijenili smo, dodao je Đukanović, da obim i strukturu robne razmjene treba povećati.

- Saglasili smo se da damo hitne preporuke ministrima energetike i proizvodnje hrane da pripreme kvalitetne programe saradnje koji bi mogli unaprijediti i investicije i obim spoljnotrgovinske razmjene – kazao je Đukanović i podsjetio na dobru primjenu sporazuma koji su u Podgorici potpisani 2011. godine kada je premijer Azarov bio u posjeti Crnoj Gori.

Direktan rezultat primjene sporazuma je da deset crnogorskih studenata već ima stipendiju za nastavak školovanja u Ukrajini.

oklomic
Đukanović
je kazao da je sa domaćinom razmijenio mišljenje i oko evropske perspektive što je cilj obje zemlje i da je ocijenjeno da bi mogli razmjenjivati iskustva i informacije.

Premijer Azarov je ocijenio da je posjetom crnogorske delegacije na čelu sa Đukanovićem napravljen značajan korak u gradnji temelja za sveukupnu saradnju Ukrajine i Crne Gore koja ima veliki potencijal.

Bez opravdanja je, ocijenio je premijer, niska robna razmjena između naše dvije zemlje.

okrazgovor
- Otvaranje direktne linije Podgorica-Kijev značajno će unaprijediti saradnju. Sporazum o tome je potpisan pa sam dao nalog nadležnom ministarstvu da ubrzaju aktivnosti na uspostavljanju linije – kazao je Azarov u razgovoru sa premijerom Đukanovićem.

- Ukrajina je spremna da Crnoj Gori ponudi visokotehnološke proizvode iz oblasti energetike – istakao je Azarov koji je priznao da Ukrajinci vole i cijene crnogorsku ljepotu i turizam i da se u posljednje dvije godine naglo povećao broj turista koji su odmarali na Crnogorskom primorju.

- Otvaranje ambasade Crne Gore u Kijevu će pomoći unapređenju saradnje – kazao je Azarov i dodao da od nas zavisi kojom brzinom ćemo razvijati saradnju i ekonomske odnose između dvije zemlje.

okekipa
Đukanović
će u danas u Kijevu otkriti spomenik Petru II Petroviću Njegošu. On će sjutra učestvovati i na Međunarodnoj konferenciji Ukrajina i partneri koja okuplja privrednike iz 60 zemalja, među kojima i 11 crnogorskih priprednika.

Konferencija je organizovana na nivou predsjednika Vlada, uz učešće glavnih menadžera vodećih investicionih, finansijskih, bankarskih i biznis struktura.

Crnogorski premijer će razgovarati i sa grupom ukrajinskih privrednika zainteresovanih za ulaganje u Crnu Goru.

Crna Gora perspektivan partner na Balkanu

Premijer Ukrajine Mikola Azarov je ocijenio da je Crna Gora stabilan partner na Balkanu.

- Crna Gora jer stabilan i veoma perspektivan partner na Balkanu – kazao je Azarov i dodao da odnose dvije zemlje karakterišu iskrena partnerstva i prijateljstva.

Između naše dvije zemlje, ocijenio je on, nema ni jedno otvoreno pitanje.

(pobjeda.me)

Foto: gov.me

 

Portal Analitika