Abiznis

Blagi pad crnogorske ekonomije u prošloj godini

BDP
Vl
ada je usvojila Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za prošlu godinu, u kojoj je crnogorska ekonomija zabilježila blagi pad, a dodatni pritisak predstavljalo je aktiviranje dijela garancija za kredit odobren Kombinatu aluminijuma (KAP).

Blagi pad crnogorske ekonomije u prošloj godini
Portal AnalitikaIzvor

Pomoćnik ministra finansija, Boris Bušković, kazao je da je prošla godina, što se tiče oblasti javnih finansija, bila jedna od najtežih.

“Pod uticajem negativnih faktora, internih i eksternih, došlo je do pada naplate prihoda u centralnom budžetu, a dodatni pritisak predstavljalo je aktiviranje dijela garancija za kredit odobren KAP-u u aprilu prošle godine”, rekao je Bušković nakon sjednice Vlade.

Makroekonomski pokazatelji u prošloj godini pokazali su da je crnogorska ekonomija zabilježila blagi pad, pa je prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, procijenjen bruto domaći proizvod (BDP) u iznosu od 3,3 milijarde EUR, nominalni rast BDP-a ostvaren stopom 1,3 odsto, dok je procijenjen realan pad od 0,5 odsto.

“Godišnja stopa inflacije iznosila je 4,1 odsto, dok je javni dug na kraju godine činio 50,91 odsto BDP-a”, precizirao je Bušković.

Tekući prihodi sa primicima otplate kredita u prošloj godini su iznosili 1,12 milijarde EUR što je 97,47 odsto od planiranog iznosa.

“Budžetska potrošnja u prošloj godini iznosila je 1,316 milijardi EUR, a dio koji se odnosio na socijalna davanja bio je 481 milion EUR ili 36,58 odsto BDP-a. Drugi najveći trošak pričinjavale su neto zarade”, naveo je Bušković.

Prema njegovim riječima, u razvojne projekte uloženo je 67,7 miliona EUR ili 5,14 odsto budžetske potrošnje.

“Deficit budžeta iznosio je 195 miliona EUR ili 5,86 odsto BDP-a, a otplata duga od 135,44 miliona EUR, nedostajuća sredstva za prošlu godinu obezbijeđivana iz kredita na stranom tržištu i domaće iz sredstava prodaje imovine”, objasnio je Bušković.

U sektoru turizma zabilježen je pozitivan trend, gdje je evidentiran rast broja dolazaka i noćenja turista, a zaustavljen je trend opadanja stranih direktnih investicija tako da je u toj godini zabilježen rast direktnih investicija u iznosu od 18,2 odsto u odnosu na 2011. godinu. (Mina business)

 

Portal Analitika