Abiznis

CGES: KAP-u gasimo struju u ponedjeljak ako ne plati

CGES
C
rnogorski elektroprenosni sistem saopštio je danas, da je KAP-u pomjeren rok do petka u podne da nađe snabdjevača strujom, inače će u ponedjeljak u 15 sati isključiti sa mreže ovu fabriku. Istovremeno, CGES je zaprijetio KAP-u tužbom ukoliko ne plati ukradenu struju sa evropske interkonekcije.

CGES: KAP-u gasimo struju u ponedjeljak ako ne plati
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju CGES-a dostavljenom Portalu Analitika, navodi se da je jedina tačka dnevnog reda na 10. sjednici Odbora direktora CGES-a, održanoj 12. juna 2013. godine, bila posvećena problematici neregularnog rada KAP-a u crnogorskom elektroenergetskom sistemu, na osnovu čega je ova tema ocijenjena kao izuzetno dramatična i jedna od najtežih u istoriji rada ove kompanije.

- U vezi sa tim, na sjednici je zaključeno da je neophodno bezuslovno početi vraćanje električne energije u Evropsku interkonekciju, kako bi se izbjegle veoma ozbiljne posljedice po domaći elektroenergetski sistem. Pored toga, Odbor je apelovao na Vladu Crne Gore da svojim autoritetom obezbijedi hitno potpisivanje ugovora o snabdijevanju KAP-a električnom energijom, zbog najavljenog prekida isporuke od strane Elektroprivrede Crne Gore 14. juna u ponoć. U slučaju da se do petka u 12:00 časova ne obezbijedi snabdjevač, očekuje se da predstavnik državnog kapitala u Odboru KAP-a mora dati saglasnost na početak konzervacije proizvodnih ćelija. Ukoliko se ne ispune pomenuti uslovi, koji su ultimativni zahtjev udruženja evropskih operatora prenosnih sistema, čiji je CGES punopravni član, naša kompanija će podesiti sisteme električnih zaštita, na način koji će atomatski isključiti ovu fabriku sa mreže u ponedjeljak u 15:00 časova, kaže se u saopštenju.

Sve nadležne institucije, kako se dodaje, biće upozorene na ovu akciju i od njih će biti zhtijevano da se pripreme na umanjenje ekološkog rizika, kao i ugrožavanje bezbjednosti ljudi i opreme.

- Da bi se izbjegao rizik od prekida u napajanju ostalih potrošača u državi, a što je posljedica nezakonitog i krajnje neodgovornog ponašanja KAP-a, CGES će izvriti provjeru procedura ponovnog uspostavljanja sistema nakon raspada, što u najkraćem znači da će simulirati postupak postepenog uključenja potrošača u sistem. Istovremeno će naša kompanija pokrenuti odgovarajuće tužbene procedure protiv uzročnika ovog problema-KAP-a. Podsjećanja radi, Komitet za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropska mreža operatora prenosnih sistema (ENTSO), upozorili su crnogorskog operatora prenosa da stanje u domaćem energetskom sistemu mora biti dovedeno u regularne okvire kako bi se izbjeglo isključenje iz Evropske interkonekcije, ali i realan rizik odštetnih zahtjeva prema Crnoj Gori, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika