Svijet

Generalni štrajk usporio saobraćaj u Atini

strajkgrckaok
U Grčkoj je u toku generalni štrajk povodom zatvaranja državne radio-televizije (ERT) odlukom Vlade, koja želi da ostvari značajne uštede kada ovo preduzeće bude ponovo pokrenuto sa znatno manjim brojem zaposlenih, javile su agencije.

Generalni štrajk usporio saobraćaj u Atini
Portal AnalitikaIzvor

Radnički protest osjeća se u sistemu javnog saobraćaja u Atini, gdje su autobusi zaustavljeni, dok kompozicije metroa i tramvaji saobraćaju po redukovanom rasporedu.

Zatvorene su pojedine kancelarije poreske službe i škole, a bolnice primaju samo hitne slučajeve, navode lokalni mediji.

Štrajk su zajedno organizovali sindikati javnog i privatnog sektora ADEDI i GSEE, u znak solidarnosti sa radnicima ERT-a. Rojters navodi da će u Atini biti održano nekoliko protestnih šetnji, koje će kulminirati centralnim skupom ispred sjedišta ERT-a.

Za sada nema nagovještaja da su se zaposleni u privatnom sektoru masovnije uključili u štrajk. Ulice su prepune prolaznika i automobila, supermarketi su otvoreni, a kafići rade normalno.

„Najniže rangirani radnik ERT-a za dan zaradi koliko ja za sedmicu, pa zašto ja da štrajkujem za njih?“, izjavio je ulični prodavac povrća Janis Papilijas.

Evropska radiodifuzna unija, sa sjedištem u Ženevi, putem interneta emituje program koji prave otpušteni radnici ERT-a. Oni odbijaju da napuste sjedište grčke državne televizije treći dan zaredom.

 

 

 

Portal Analitika