Novi proizvodi

Impresivna „Dacia Sandero Stepway“

1306daciaok
O
vog puta smo testirali drugu generaciju Dačijinog gradskog “terenca”. Namjerno smo stavili navodnike pošto Stepway nema pogon na sve točkove, ali to ne treba da vas zabrinjava jer će i ovako zadovoljiti sve off-road potrebe velike većine vozača. Na novom modelu je težak zadak da opravda popularnost prethodnika, mada sudeći po broju otisaka prstiju i noseva koje smo nalazili na staklima, to očigledno neće biti problem.

Impresivna „Dacia Sandero Stepway“
Portal AnalitikaIzvor

Izgled

Od kraja prošle godine sve Dačie (osim Dustera) imaju novi korporativni izgled sa maskom sa hromiranim detaljima koja definitivno donosi zreliji izgled cijeloj gami. Povišeni klirens vozila, plastična proširenja, branici sa maglenkama i sivim detaljima, krovni nosači u sivoj boji, 16-inčni točkovi…osnovni su sastojci modernog gradskog terenca a Stepway ih sve posjeduje, pa se nema čega stidjeti i u znatno skupljoj konkurenciji. Kada svemu ovome dodate metalik plavu ili neku neku drugu atraktivnu boju, rezultat je izuzetno dopadljiv automobil.

1306daciatoranjok

Unutrašnjost

Prva stvar koju će primjetiti svi koji su vozili prethodni model je da su sjedišta znatno udobnija (potvrđuje moj diskus). Volan i vozačko sjedište se podešavaju po visini pa nije neki problem naći odgovarajuću poziciju. Sjedi se uspravno i na prednjoj i na zadnjoj klupi, pa u kombinaciji sa dosta prostora za glavu moguće je spakovati četiri odrasle osobe u Stepway-a da se ne osjećaju skučeno. Prtljažnik zapremine 320 litara nije najveći u klasi ali je pravilnog oblika i iskoristiv u potpunosti.

1306daciaenterijerok

“Hromirani” okviri instrumenata i komandi klime razbijaju monotoniju crnih plastičnih površina. Ispred vozača se osim brzinomjera i obrtomjera nalazi i displej bord-kompjutera. Uz doplatu stiže i MediaNav sistem sa ekranom osjetljivim na dodir koji obuhvata radio, media player i navigaciju (sa detaljnim mapama naših prostora). Raspored komandi je, valjda, u cilju uštede prilično čudan. Podizači prednjih prozora su na prednjoj konzoli ispod komandi klime, podizači zadnjih prozora između prednjih sjedišta, sirena je još uvijek na ručici žmigavaca a komande električnih retrovizora negdje kod lijevog koljena vozača…sve ovo zahtjeva neko vrijeme za privikavanje.

daciakokpit

Kako ide i kako se ponaša?

Testni model je bio opremljen provjerenim 1.5 dCi motorom snage 90 KS. Ovaj motor sa lakoćom pokreće oko 1200 kg tešku karoseriju Stepway-a tako da se dobro pokazao u uličnim borbama. Ni nakon upornog maltretiranja isključivo oštrom gradskom vožnjom, nismo uspjeli potrošiti ni 6 l/100 km. U mješovitoj vožnji prosjek pada ispod 5 l/100 km. Za one kojima je i to puno (čitaj stipse) tu je dugme “Eco” koje ograničava obrtni moment i optimizuje rad klima uređaja i alternatora i na taj način štedi 10% goriva. Stepway-a je moguće dobiti i sa benzinskim 0.9 TCe motorom snage 90 KS, ali njega nismo imali priliku isprobati.

Fiziku ne možete pobjediti – visoko težište sa sobom nosi i naginjanje karoserije ali sve je u granicama dozvoljenog. Ako kojim slučajem pretjerate, tu je standardni ESP sistem koji će popraviti stvar. Kratko međuosovinsko rastojanje učinjeće da poskočite preko ležećih policajaca ali većih mana vješanju nismo uspjeli da pronađemo. Za off-road testiranje nažalost nismo morali da izađemo iz grada…zadnjih mjeseci Podgorica je puna kratera koji su pravi izazov i za solidna germanska vješanja, pa činjenicu da smo vratili auto “ucijelo” smatramo položenim off-road testom.

1306daciabrzinomjerok

Bezbjednost i oprema

Airbag-ovi za vozača i suvozača kao i bočni airbag-ovi su dio standardne opreme a na nedavnom NCAP testiranju Sandero je zaslužio 4 zvjezdice. Svi modeli su opremljeni i ISOFIX zakačkama za dječija sjedišta. ABS i asistencija pri naglom kočenju, ESP sa kontrolom proklizavanja, takođe su dio serijske opreme na svim modelima. U osnovnom paketu “Ambiance” dobijate još i daljinsko zaključavanje, električne podizače prednjih prozora kao i ručni klima uređaj i automatsko paljenje svijetala. Testno vozilo je bilo opremljeno najjačim paketom opreme pa smo imali i putni računar, električne podizače pozadi, elektro-podesive retrovizore, MediaNav sistem, 16-inčne točkove (čelične sa radkapama, ali smo tek treći dan testa provalili da se ne radi o aluminijumskim felnama)…

1306daciabackok

Cijena i troškovi održavanja

Testirani model je bio u najjačem paketu opreme i njega je moguće na akciji dobiti za 12.000 €. Stepway u “Ambiance” opremi i sa benzinskim 0.9 TCe motorom startuje od 10.300 €. Svi modeli Dacie dolaze sa garancijom od 3 godine ili 100.000 km (šta se prvo ispuni). Za godišnji servis (15.000 km za benzinca ili 10.000 km za dizela) treba odvojiti budžet od 60-100 € dok se na 60.000 km (ili 5 godina) preporučuje veliki servis čija je cijena oko 400 €.

U čemu je fora, kad je tako dobra zašto je jeftina?

Prilično smo ishvalili Stepway-a pa će dobar dio vas pomisliti da je ovo sponzorisani test, a (na našu žalost) nije. Sve ove pohvale morate gledati kontekstu cijene. Sigurno je da postoji dosta automobila koji izgledaju bolje od Stepwaya, brži su, imaju bolje upravljanje, opremljeniji, kvalitetnije su napravljeni…ali ne za ove pare. Da biste dobili auto sa povoljnom cijenom morate da napravite neke kompromise kao što su pomenuti prekidači u kabini na čudnim mjestima, nedostatak unutrašnjih blatobrana pozadi (vide se velike površine golog lima), nedostatak tapacira na vratima prtljažnika (ima neka mala plastika na sredini), nedostatak pokazivača temperature motora (to je valjda moda, ali nas nervira)…i na kraju plastika u unutrašnjosti. Cijela unutrašnjost je napravljena od tvrde plastike koju nismo pomenuli jer smo na test došli sa par godina starim Porsche Cayenne-om kojem su tako žalosno cvrčale plastike da stvarno nismo imali obraza da kažemo ijednu ružnu riječ.

(www.twincam.me)

Portal Analitika