Zanimljivosti

Pobjeda: Ljekari propisuju „leksilijum“ kao da je „andol“

1306lijekoviok
A
potekarska ustanova „Montefarm“ uputila je juče Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje rezultate analize koji pokazuju da su izabrani doktori u prva četiri mjeseca tekuće godine nekim pacijentima ispisivali četiri puta više recepata za pojedine ljekove nego što im je potrebno za terapiju, čime su znatno oštetili ionako skroman budžet zdravstvenog sistema, piše Pobjeda.

Pobjeda: Ljekari propisuju „leksilijum“ kao da je „andol“
Portal AnalitikaIzvor

Prema analizi Montefarma, u prvih pet mjeseci je izdato 180 hiljada recepata više nego u istom periodu lani. Direktor Montefarma dr Budimir Stanišić izjavio je Pobjedi da je analiza obuhvatila 194 lijeka.

Pojedini pacijenti su do kraja aprila podigli od četiri do osam kutija „monoprila plus“, veoma primjenjivanog lijeka u terapiji kardiovaskularnih oboljenja. Time su skoro dvije hiljade pacijenata uskratili za mjesečnu terapiju, koja predviđa jednu kutiju. Samo u januaru je 187 pacijenata podiglo četiri ili više kutija „monoprila plus“, čime su obezbjedili dovoljnu količinu mjesečne terapije za sebe i još 573 pacijenta.

-U aprilu je čak 317 pacijenata podiglo četiri ili više kutija ovog lijeka, što bi bila dovoljna terapija za još 963 pacijenta. Jedan pacijent je do kraja marta podigao čak 16 kutija lijeka hemokvin za liječenje kardioloških poremećaja, što je terapija za osam do deset mjeseci- naveo je Stanišić.

Preko mjere se, kako je dodao, propisuje i terapija za psihijatrijska oboljenja.

-Jedan pacijent u Baru je za četiri mjeseca podigao 22 kutije lijeka leksilijum što je terapija za 11 mjeseci, a isti pacijent je u tom periodu na recept podigao i 19 kutija lijeka „spironolactone“, što je dovoljno za čak 25 mjeseci- precizirao je Stanišić.

On je ocijenio da je u najvećem broju slučajeva razlog ovakvoj praksi što izabrani doktor udovoljava želji pacijenta.

-Nema razloga da pojedini građani kući imaju količinu ljekova dovoljnu za godinu ako je snabdjevenost pristojna, a da neko ne može da dođe do terapije- konstatovao je Stanišić.

 

Portal Analitika