Abiznis

Vijesti: Mugoša htio da prevari Kineze za milion eura

1306miomirmugosaok
G
radonačelnik Podgorice Miomir Mugoša pokušao je da ošteti Ambasadu Kine za oko milion eura tako što je podgorička Direkcija za imovinu pogrešno izračunala vrijednost parcela u vlasništvu Glavnog grada i Kine, a koje su trebale biti predmet razmjene, pišu Vijesti.

Vijesti: Mugoša htio da prevari Kineze za milion eura
Portal AnalitikaIzvor

Kineska ambasada je lani uputila notu kojom traži razmjenu zemljišta čiji su vlasnici u Zagoriču sa parcelama u vlasništvu Glavnog grada, predlažući da dobiju lokaciju u naselju Kruševac, između Atlas kapital centra, Duvanskog kombinata i Kliničkog centra. Kinezi su naveli da parcele u Zagoriču ne zadovoljavaju potrebe ambasade i da bi platili razliku u cijeni zemljišta.

Vlada je na sjednici održanoj 28. marta donijela odluku o davanju prethodne saglasnosti Glavnom gradu za razmjenu nepokretnosti sa Ambasadom Kine. Odluka je usvojena na osnovu procjene Direkcije za imovinu glavnog grada, koja je ukupnu vrijednost „traženih“ parcela, površine oko 9,5 hiljada kvadrata, procijenila na 4,31 miliona eura. Vrijednost parcela u svojini kineske ambasade u Zagoriču procijenjena je na 1,13 milion eura.

Nakon što je vlada usvojila odluku Ambasada Kine je uputila prigovor, a potom je Komisija Uprave za nekretnine izvršila novu procjenu prema kojoj je, krajem maja, vrijednost zemljišta u svojini glavnog grada umanjena za 883,5 hiljade eura, dok je cijena zenljišta u svojini kineske ambasade uvećana za 130,3 hiljada eura.

-Razlika između te dvije procjene je preko milion eura, iako je metodologija na osnovu koje lokalne i državne institucije obralčunavaju vrijednost zemljišta ista- ističe se u članku.

Kao razlog zbog kojeg je naknadno umanjena vrijednost zemljišta na Kruševcu navodi se što se na predmetnoj lokaciji ne bi gradili komercijalni objekti, kako je to prvobitno planirano DUP-om.

Prema pisanju Vijesti, u vrhu SDP-a smatraju da ovakav postupak predstavlja kompromitaciju države i da je Mugoša u martu obmanuo Vladu koja mu je usvojila odluku, iako nije imao saglasnost kineske strane na procjenjenu vrijednost zemljišta.

Portal Analitika