Politika

Prođi sa mnom kroz crveno

2206djurovic„Najevropljaninu“ Dačiću - koji je predao Kosovo na tacni, a koliko juče drvlje i kamenje na Đukanovića zbog priznavanja istog - niko nije rekao da mu fale tri stvari da bi bio Berluskoni. Fali mu Rubi (pevaljka je punoletna) fudbalski klub Milan i da ga neko pogodi u glavu. Gipsanim suvenirom. Kad prođe s’ Cecom kroz crveno. Pod uslovom da Žitorađa ima semafor. Valjda su toliko uradili za zavičaj. Do tad može da sanja balkansku uniju dominantno “dogovorne ekonomije”.

Prođi sa mnom kroz crveno
Portal AnalitikaIzvor

 

Piše: Saša ĐUROVIĆ

 

 

Elementarni problem crnogorskog društva je stanje svijesti. Ne fali nevaspitanja niti promotera prostakluka i primitivizma. Fali pameti i bezobrazluka, onog pozitivnog. Žao mi bijaše tv voditeljku kad vidjeh kako je Dragan Đilas verbalno urniše pošto mu je rekla da se preporučuje Aleksandru Vučiću jer odobrava neke njegove poteze.

Onda je Đilas odgovorio da nije dodvoravanje pozdravljanje briselskog sporazuma ”il’ treba da kudim i ono što bih ja uradio da sam bio na određenom mjestu u određeno vrijeme?!” Posle je “oktrio toplu vodu” rekavši da je shvatio da je u DS mnogo njih isključivo iz interesa.

Bratska logika: Tu su DS i DPS egal. Đilas je kao pravilo u regionu da, ako nešto pohvalite - odmah se preporučujete; odmah ima tu nešto. Region je u stvari teorija zavjere. Region je Ilija Čvorovic. I brat  mu Đuro dakako. Nije se naviklo djelat konkretno.

Kad je Koštunica boravio u Americi Buš ga je pitao ”Kako Amerika može da pomogne Srbiji?” On zatečen, nije imao  konkretan odgovor jer je spremio referat o globalnoj politici i NATO. U skladu s’ tim, vidjeh bivšu ministarku evrointegracija Gordanu Djurović koja na direktno novinarsko pitanje da li misli da je“eleminisana” iz tih pregovora, priča robotizovanu priču. Niđe nijednog konkretnog odgovora. Retrogradno stanje svijesti! Pri tom je ona univerzitetski profesor?! Odgovorit konkretno na pitanje je elementarni red, u protivnom ne treba gostovat u emisiji. Posle takvog javnog nastupa ex ministarku, obzirom da smo u sferi preporuke, preporučujem za ambasadora. U neku od zemalja trećeg svijeta. Đe nema mnogo posla, a đe se može relaksirat i ić na safari.

Premijerov govor i EU: Ipak, istup premijera Đukanovića na radiju CG je bacio u sjenku sve ove događaje. Premijer se ovlaš osvrnuo i na evropske zvaničnike. Digresija samo, obzirom da se ”dodvoravam” taman k’o Đilas pa pohvalim ono što je vrijedno hvale.

Ne sjećam se da sam ikad rekao da je EU savršena, da je bez mane, to ne biva. Evo, na banalnom primjeru, obzirom da je fudbal aktuelan. Teško je iole umnom objasnit kako je moguće da onakav Mančester na oprostaju ser Aleksa, posle dva vođstva od tri gola razlike odigra sa prosječnim Vest Bromom neriješeno 5:5?! Da Borusija Dortmund izgubi kod kuće od slabašnog Hofenhajma kom je trebalo za goli život, a da na Veronu dodje x koji je vrednovan cijelih 1. 40! Dakle, anomalija ima svuda, u svakoj državi na svijetu. Moja prijateljica Vjera Šuman, urednica dubrovačkog Vjesnika me praktično citirala gostujući u “Okruženje”. “EU je potrebna radi dovodjenja stvari u red”.

E sad, premijer je na radiju u vezi afere snimak rekao sledeće “Briselskim zvaničnicima bi trebalo bit poznato da se za političko mišljenje ne može krivično odgovarat“. Pretpostavljam da oni to znaju, ali pretpostavljam i da Đukanović zna da ono što je izustio Jelić nije produkt razmišljanja pa onda nije ni mišljenje. Najbolja odbrana od te afere je bila kad se Đukanović od nje ogradio. Tim prije što sam Jelić kaže da je DPS stranka slobodnih pojedinaca! Nerazumljivo je ponovno plekanje u kolo sa Jelićima i sličnim koji će mu neizostavno pravit probleme.

Snimak i druge stvari: Nekakav DPS ”Mišo”(tako ga je oslovio predsjednik parlamenta) izbifla čitajući u parlamentu da je afera iskonstruisana. Izgleda da je Crnoj Gori onaj Mišo iz Đekne sudbina. A sam Đukanović je rekao da je Crna Gora moderna, a ne guslarska država! Pričajući o aferi on je naglasio da je u pitanju politički trik i da se njime željelo naudit predsjedničkom kandidatu DPS-a. E, ovo je vrlo zanimljivo i jako me podsjeća na jednu epizodu. Kad je jedan Miloševićev ministar “posudio” neke dragocjenosti iz prijateljeve fioke, a to snimila kamera, on je poslije pričao da mu je sve namješteno. Nijesam imao dilemu u to da mu je namještena kamera, al da mu je ruka teledirigovanjem navodjena u tudju fioku to je u sferi ezoteričnog.

Tako i ođe, izvjesno je “afera snimak” montirana, u smislu da je neko montirao tehnologiju koja je omogućila da afera dospije u publicum sa materijalnim dokazima jer audio snimak to jeste. Ali, ko je “montirao” Jeliću verbalni aparat da kaže antologijsko već ”jedan zaposleni 4 glasa”? I tako dovede jednu državu, sasvim slučajno moju, u sferu nagađanja kod relevantnih faktora da je u stvari totalitarna? Jer, po definiciji totalitarna država je ona u kojoj je partija izrazito dominantna u odnosu na sve ostalo! Nije Crna Gora totalitarna nego je izgovoreno - budalaština tamo nekog kadrovika.

Kontrola štete: Dakle, u potpunosti razumijem Đukanovića jer je on aspolutno svjestan štete koju mu nanose kadrovici, ali trebalo se ranije mislit o kvalitetu onih koji obnašaju odredjene funkcije, pa i u partiji. Ako bi se bavili profilima i referencama večine partijskih kadrovika došli bi do poražavajućeg rezultata. Sjetimo se samo Daliborke Pejović. Ona se ispred DPS posljednja obratila pred izbornu ćutnju, a znate šta to znači? Da ima velik značaj u partiji ili ogromno povjerenje lidera. Došla je u živi program i rekla da misli tamo nešto ”po folderu” umjesto po difoltu, pa jos bijaše uporna u neznanju.

A elementarno što je morala naučit od Đukanovića je vještina verbalnog! I umjesto da se expresno eliminiše (k’o Gordana) ona  unaprijedjena. Neki koji su izgubili lokalne izbore (u prvom krugu) umjesto u zapećak oni unaprijeđeni. Da ne govorim o Đukanoviću rekao bih da je to politićka naiva, ovako je dilemma: šta se zapravo htjelo takvim potezima? Osim ako je validno mišljenje da neko svjesno pravi distancu od vlasti. Ovakvi postupci potkrepljuju te pretpostavke. Predsjednik Atlas grupe, iako ne političar, deklarativno makar, je napravio odličnu opservaciju na samitu u Budvi :”Kažu ne žurite u EU sad kad je u krizi, a treba baš sad i treba zaboravit na balkanska pravila da se što prije implementira da bi se usvojili EU standardi...“

A onda se “reformisani” Dačić, egzalitran kao kad čuje ”Miljacku”, teleportovao iz rodne Žitoradje u Milano. Glumeći Berluskonija rekao je u Budvi “Dok je kriza na Balkanu Evropljani će imati posla“...

Pa da je Srbija u EU teško da bi mu poluabolirana suseljanka iz Žitorađe zbog milionskih mahinacija plandovala u polukućnom pritvoru. Obzirom na to da je polovinu „robijala“ u jakuziju sa pojasom oko noge koji je sve osim pojas nevinosti. Nego bi se bavila društveno korisnim radom, dugi niz godina. „Najevropljaninu“ Dačiću koji je predao Kosovo na tacni, a koliko juče drvlje i kamenje na Đukanovića zbog priznavanja istog, niko nije rekao da mu fale tri stvari da bi bio Berluskoni. Fali mu Rubi (pevaljka je punoletna) fudbalski klub Milan i da ga neko pogodi u glavu. Gipsanim suvenirom. Kad prođe s’ Cecom kroz crveno. Pod uslovom da Žitorađa ima semafor. Valjda su toliko uradili za zavičaj. Do tad može da sanja balkansku uniju dominantno “dogovorne ekonomije”.

 

 

Portal Analitika