Društvo

USAID završio dvanaestogodišnji program u Crnoj Gori

1206sjukej
S
večanošću u Vladinom domu na Cetinju obilježen je završetak dvanaestogodišnjeg programa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Crnoj Gori. Tokom prethodnih 12 godina USAID je obezbijedio pomoć Crnoj Gori u iznosu od 243 miliona dolara. Uspješno je realizovano 17 velikih i nekoliko hiljada malih projekata.

USAID završio dvanaestogodišnji program u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

"Jedna od ključnih stvari našeg partnerstva je i 12 godina USAID-ove pomoći vrijedne više od 243 miliona dolara. USAID je pomogao Crnoj Gori da poveća makroekonomsku stabilnost i stabilizuje bankarski sektor. Radio je sa opštinama na poboljšanju uslova za biznis i unaprjeđenju životne sredine , posebno na crnogorskoj obali. Zahvaljujući podršci USAID-a povećana je transparentnost i efikasnost sudstva, ojačana je interna organizacija Skupštine, kao i kapaciteti organizacije civilnog  društva u Crnoj Gori", kazala je domaćin svečanosti, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Sju Kej Braun .

Direktorica Misije USAID-a u Srbiji i Crnoj Gori Suzan Fric je kazala da je privreda Crne Gore snažnija, a njena vlast i pravosuđe transparentnija nego kada je USAID zvanično otvorio svoja vrata u Podgorici 2001. godine. Ona je podsjetila na niz projekata koje je USAID realizovao u Crnoj Gori.

„Revitalizacija zajednica kroz demokratsko djelovanje je projekat koji je trajao od 2002-2008. godine  i bio je jedan od najvažnijih  i najuspješnijih. Program za jačanje konkurentnosti Crne Gore bio je sredstvo za unapređenje malih i srednjih preduzeća . Tu je i program STO, koji je bio ključan za sprovođenje liberalizacije trgovine, kako bi Crna Gora mogla da postane članica Svjetske trgovinske organizacije“- kazala je Fric.

Partnerstvo sa USAID rezultiralo je izuzetno značajnim momentima za razvoj Crne Gore, za unapređenje rada cjelokupne administracije, a prevashodno – uslovilo je snažno jačanje saradnje i prijateljstva naše dvije zemlje- kazao je gradonačelnik prijestonice

Aleksandar Bogdanović

i podsjetio na „jedan, za lokalne zajednice, gotovo revolucionaran program USAID-a – Program efikasnog upravljanja u Crnoj Gori“.

12bogdanovic_USAID

„Ispred Prijestonice Cetinje, mogu naglasiti kako je riječ o programu koji je rezultirao brojnim benefitima, kako po unapređenje efikasnosti lokalnih zajednica, tako i po same građane. Najočitiji primjer, svakako, predstavlja naš Građanski biro. Uz punu podršku USAID-a, ostvarili smo viziju koja je donedavno izgledala kao teško izvodljiva. Naime, Prijestonica Cetinje danas sve usluge pruža na jednom šalteru, uz punu primjenu IT tehnologija, a sve procedure se završavaju u rekordno kratkom vremenu. Važno je pomenuti i projekat opremanja Biznis centra Cetinje – za nas, ključnog organa lokalne uprave u pogledu nastavka kreiranja poslovnog ambijenta, odnosno privlačenja investitora. Podrška USAID-a i na tom planu, za Prijestonicu Cetinje, bila je od nemjerljivog značaja- kazao je Bogdanović.

12usaidtorta

Ambasadorka Barun pročitala je i pismo koje je ovim povodom posalo predsjednik SAD Barak Obama.

„Kada smo počeli naše partnerstvo Crna Gora još nije bila nezavisna. Danas je Crna Gora potpuno suverena država u okviru globalne zajednice naroda, članica STO i nalazi se na putu pridruženja i NATO-u i Evropsku Uniju.Ovaj impresivni napredak  je svijetli primjer onoga što se može desiti kada neka zemlja istinski iskoristi priliku za reforme koju joj je omogućila ciljana razvojna pomoć. Crna Gora sve više doprinosi međunarodnoj bezbjednosti  i stabilnosti u regionu Balkana. Veoma cijenim doprinos Crne Gore ISAF misiji koja je pomogla jačanje stabilnosti u Avganistanu. Završetak pomoći USAID-a Crnoj Gori predstavlja početak nove faze bilateralnih odnosa Crne Gore i SAD“- kaže se između ostalog u pismu Baraka Obame.

Na ceremoniji zatvaranja prikazan je film koji predstavlja rezultate prethodnih 12 godina podrške USAID-a Crnoj Gori.

Portal Analitika