Abiznis

Antena M: Rusi glasali za gašenje ćelija, Dožić iskoristio pravo veta

12reg-kap
S
jednica Borda direktora Kombinata aluminijuma Podgorica na kojoj se izjašnjavalo o gašenju ćelija u fabrici je završena. Kako saznaje Radio Antena M, predstavnici ruskog menadžmenta glasali su za isključenje ćelija, dok je predstavnik Vlade Nebojša Dožić i skoristio pravo veta i glasao protiv, tako da nije moguće pristupiti gašenju.
Antena M: Rusi glasali za gašenje ćelija, Dožić iskoristio pravo veta
Portal AnalitikaIzvor


Kombinat aluminjuma Podgorica i dalje ima struju. Na maratonskoj sjednici Borda direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema  odlučeno je da tokom noći KAP-u struja ne bude isključena, iako još nijesu počeli da vraćaju električnu energiju evropskoj interkonekciji, niti pronašli novog snabdjevača. Portparol CGES-a Nada Pavićević kazala je da će zaključci sa sjednice javnosti biti sjutra predstavljeni.



KAP-u je u 14 sati istekao rok do kojeg je trebalo da pokrene proces nabavke i vraćanja električne energije, koju je prethodnih mjeseci nelegalno trošio iz sistema Evropske interkonekcije. Taj rok je prvobitno bio ponedjeljak, ali je zbog složenosti procesa odložen za danas.



Briselski Komitet za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropska mreža operatora prenosnih sistema (ENTSO), naložili su KAP-u da pokrene proces vraćanja električne energije koju je nelegalno trošio od 22. februara do 23. maja, jer će u suprotnom to imati posljedice po crnogorski elektroenergetski sistem.



Iz Vlade su ranije kazali da KAP ima 750 hiljada eura svojih sredstava u trezoru po osnovu povraćaja poreza na dodatu vrijednost (PDV), za koje očekuju da će se iskoristiti za prvu ratu vraćanja neovlašćeno preuzete struje iz sistema Evropske interkonekcije.



EPCG je u međuvremenu odlučila da tri sedmice, odnosno do sjutra, balansira elektroenergetski sistem za dodatnih 84 megavata (MW), nakon čega će KAP, ukoliko ne nađe snabdjevača, biti isključen sa mreže.

Portal Analitika