Politika

Lange i Lukšić o pregovaračkom procesu i poglavljima 23 i 24

1206luksic_lange
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić sastao se danas sa šefom Odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Generalnom direktoratu Evropske Komisije za proširenje Dirkom Langeom. Lukšić i Lange su razgovarali o aktelnom momentu u okviru pregovaračkog procesa sa fokusom na ustavne promjene i izradu akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

Lange i Lukšić o pregovaračkom procesu i poglavljima 23 i 24
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornici su se saglasili, kako se navodi u saopštenju MVPEI, da obnovljeni dinamizam kada je u pitanju rad skupštine, te pokretanje parlamentarne i tužilačke istraga u vezi sa aferom snimak, predstavljaju važan aspekt opredijeljenosti države kada su u pitanju obaveze iz poglavlja 23. i 24.

Lukšić je upoznao sagovornika sa statusom obaveza iz integracione agende, te da su akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 u finalnoj fazi. On je posebno ocijenio dobru komunikaciju pregovaračkog tima sa predstavnicima EK tokom pripreme akcionih planova, ali i istako važnu ulogu i učešće crnogorske javnosti tokom javne rasprave.

Lange je kazao da Crna Gora, nakon ulaska Hrvatske u EU, ima važnu i odgovornu ulogu u regionu, kada je u pitanju dalji integracioni put. On je iskazao zadovoljstvo započetim aktivnostima koje se odnose na poglavlja 23 i 24 i istakao važnost institucionalnog djelovanja kako bi se na adekvatan način afirmisala dostignuća Crne Gore iz najosjetljiviijih poglavlja. Na sastanku je bilo riječi i drugim temama od važnosti za dalji pregovarački proces.

Portal Analitika