Društvo

Bošković pozvao invalide rada da dostave konkretne zahtjeve

1206Predrag-Boskovic
M
inistar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković pozvao je danas predstavnike bjelopoljskog Udruženja invalida rada da dostave konkretne zahtjeve za poboljšanje njihovog statusa, jer je taj resor spreman da im pomogne, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Bošković pozvao invalide rada da dostave konkretne zahtjeve
Portal AnalitikaIzvor


Bošković je predstavnike Udruženja na sastanku upoznao su aktivnostima koje su od 2011. godine preduzete po pitanju rješavanja i poboljšanja njihovog statusa.



Iz Ministarstva su saopštili da se invalidima rada, korisnicima privremene nadoknade kod Fonda penzijsko invalidskog osiguranja, shodno zakonu koji se primjenjuje od 2011, period primanja naknade računa kao staž osiguranja do kraja naredne godine.



„Invalidima rada druge kategorije, koji su zaposleni kod poslodavca sa polovinom radnog vremena, staž osiguranja se računa kao da rade sa punim radnim vremenom, takođe do kraja naredne godine“, kaže se u saopštenju.



Takođe se naglašava da invalidima rada koji su ostvarili pravo na penziju, a kojima period primanja privremene naknade od 2007. godine nije uračunat kao staž osiguranja, omogućeno određivanje novog iznosa penzije, uračunavanjem tog perioda u staž osiguranja.



"Zakonom je propisano i povoljnije računanje penzije za invalide rada kojima se period primanja privremene naknade računa u staž osiguranja i kojima se rad sa skraćenim radnim vremenom računa kao staž osiguranja sa punim radnim vremenom. Njima se za određivanje godišnjeg ličnog koeficijenta uzima onaj iz perioda u kome su ostvarivali zaradu, naknadu zarade, odnosno osnovicu osiguranja“.



Kako se navodi, invalidima rada je Zakonom o PIO, takođe omogućeno i da ostvare pravo na prijevremenu penziju ako su navršili 62 godine života i najmanje 15 godina penzijskog staža.



“Oni mogu ostvariti pravo na starosnu penziju, bez obzira na navršene godine života, sa 40 godina staža osiguranja”, dodaje se u saopštenju.



dalje se podsjeća da je "status invalida rada je poboljšan i u oblasti osiguranja od nezaposlenosti kroz izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju, u čijoj izradi su učestvovali i predstavnici invalida rada. Zakonom je propisano da novčana naknada od nezaposlenosti pripada nezaposlenom invalidu rada druge, odnosno treće kategorije, bez obzira na ostvareni staž osiguranja, dok se nalazi na evidenciji nezaposlenih”, kaže se u saopštenju.



Visina novčane naknade iznosi 40 odsto od minimalne zarade utvrđene Opštim kolektivnim ugovorom (OKU).



Iz Ministarstva su podsjetili da u kontinuitetu, od 2011. godine, kroz pregovore sa predstavnicima invalida rada iz Bijelog Polja rade na stvaranju uslova za dalje poboljšanje njihovog statusa.



“Tako će se prilikom naredne izmjene i dopune Zakona o PIO predvidjeti da se i nakon isteka naredne godine, invalidima rada koji primaju privremenu naknadu od Fonda računa staž osiguranja bez vremenskog ograničenja”, rekli su iz Ministarstva.



To se, kako su precizirali, odnosi i na zaposlene invalide druge kategorije koji rade sa polovinom radnog vremena.

Ministar Bošković je, kako se ističe, izrazio spremnost da dodatno pomogne invalidima rada u skladu sa zakosnskim rješenjima i zatražio od predstvanika ovog Udruženja da dostave konkretne zahtjeve za poboljšanje njihovog statusa.

foto: aktuelno.me

 

Portal Analitika