Društvo

DRAKIĆ: 300 hiljada eura za crkvu CPC može obezbijediti i iz donacija

drakic
P
oznati podgorički arhitekta, Nikola Drakić, kazao je za Portal Analitika da u današnje vrijeme izgraditi crkvu ili most nije skup poduhvat, te da bi Crnogorska pravoslavna  crkva, ukoliko se na Skupštini Glavnog rada usvoji odluka o ustupanju parcele na Malom brdu, ta sredstva mogla obezbijediti i iz donacija.

DRAKIĆ: 300 hiljada eura za crkvu CPC može obezbijediti i iz donacija
Portal AnalitikaIzvor

Svoju podršku ovakvoj odluci Socijaldemokratska partija uslovila je time da Glavni grad izdvoji još 300 hiljada eura  za gradnju crkve na Malom brdu.

„Ta sredstva nisu velika. Mogu se dati sukcesivno, u tri godine po 100 hiljada eura, a mogu se obezbijediti i iz donacija, kao što je i Srpska pravoslavna crkva obezbijedila dosta sredstava iz donacija za gradnju Hrama u Podgorici. Uostalom, gradnja sakralnih objekata danas nije skupa kao nekada, kada je korišćen kamen, i neki drugi skupi materijali. Skupi su završni radovi, oslikavanje, skupi pozlaćeni krstovi“, kaže Drakić, inače vlasnik arhitektonskog stidija „Inkoplan“.

Nikola Drakić,  inžinjer Nikola Spahić i profesor Mato Laković najzaslužniji su za ideju da gradonačelnik Podgorice dr Miomir Mugoša podnese inicijativu da se parcela od 12.689 kvadrata na Malom brdu, ispod lokaliteta Gradine, ustupi Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

“Ideja o vjerskom kompleksu na Malom brdu stara je više godina, i dio je detaljnog urbanističkog plana za taj dio Malog stara više godina”, objašnjava sagovornik Portala Analitika.

 

Portal Analitika