Svijet

Francuska legalizovala marihuanu u medicinske svrhe

1206marihuanaok
F
rancuska je promjenila Zakon o javnom zdravlju kako bi dozvolila primjenu lijekova na bazi kanabisa, a po svoj ​​prilici i sâme sirove marihuane. Na zahtjev ministarke zdravlje Marisol Turen donesen je dekret kojim se ukida ranija odredba kojom je bila zabranjena svaka upotreba kanabisa, izuzev u industrijske svrhe, javlja pariski list Le mond.

Francuska legalizovala marihuanu u medicinske svrhe
Portal AnalitikaIzvor

Promjenom ovog članka zakona, omogućava se "proizvodnja, transport, izvoz, posjedovanje, poklanjanje, kupovina i upotreba socijalnih farmaceutskih sredstava koji sadrže neki od derivata kanabisa". Međutim, lijekove utemeljene na marihuani moraće da odobri Nacionalna agencija za sigurnost lijekova.

Kako će se zakon tačno primjenjivati ​​ostaje da se vidi. To će biti zadatak ministarke Turen, koja će u narednim nedjeljama ratifikovati dekret.

Nova odredba uklanja prepreke za primjenu lijekova na bazi marihuane, poput podjezičnog spreja „Sativex" ili kapsula „Marinola", ali bi ona mogla omogućiti i korišćenje sirove marihuana proizvedene pod strogim uslovima isključivo za medicinske svrhe, poput one koju proizvodi „Bedrocan" u Holandiji.

Ovo je, ipak, samo prvi korak, jer put je još dug.

„Zakon nam prije svega omogućava odblokiranje procesa istraživanja kanabinoida", rekao je portparol Sindikata farmaceuta Filip Gertner, koji je izrazio sumnju da će se ti lijekovi brzo pojaviti na tržištu.

U Evropi, marihuana je u medicinske svrhe dozvoljena u Austriji, Češkoj Republici, Finskoj, Njemačkoj, Italiji, Holandiji i Španiji.

Portal Analitika