Zanimljivosti

Kako pravilno njegovati dugu kosu?

1206kosaaa
D
uga kosa je sklona svim vrstama oštećenja, kako lomljenju, tako i suvim i oštećenim krajevima. Dobra vijest je da postoji i više nego dovoljno načina da održite vašu dugu kosu zdravom.

Kako pravilno njegovati dugu kosu?
Portal AnalitikaIzvor

1. Odredite tip vaše kose

Različiti tipovi kose zahtijevaju različitu vrstu zaštite i njege, a široka paleta proizvoda vam omogućava da izaberete i koristite proizvod dizajniran baš za vaš tip kose.

2. Koristite kvalitetnu četku za kosu

Ukoliko uložite u dobru četku, istovremeno ćete uložiti u svoju kosu. Četke sa prirodnim čekinjama i četke sa zaobljenim vlaknima učiniće da se očešljate nježno i bez „tegljenja“ kose.

3. Nosite puštenu kosu

Čvrsto vezani repovi, zategnute pletenice i slične teške frizure, mogu da izazovu štetu vašoj dugoj kosi. Puštajte kosu kad god je to moguće.

4. Sušite kosu prirodno

Izbjegavajte trljanje peškirom ili uvijanje kose u peškir, jer to može da dovede do oštećenja. Ako morate da koristite fen za kosu, podesite temperaturu na minimalnu.

5. Šišajte se redovno

Trudite se da uklanjate oštećene krajeve svakih šest do osam nedjelja. Nasuprot vjerovanju da kosa tada brže raste - neće vam rasti brže, ali će izgledati njegovano i zdravo.

6. Ne dozvolite da vam se kosa mrsi

Duga kosa je sklona mršenju i čvorovima. Ukoliko očešljate kosu prije pranja, izbjeći ćete formiranje čvorova tokom šamponiranja. Takođe, dok je vaša kosa još vlažna, prođite širokom četkom nekoliko puta kroz nju.

7. Uljepšajte kosu bezbjedno

Izbjegavajte izlaganje kose metalnim predmetima (viklerima, šnalama), a kosu vezujte mekanim pamučnim gumicama bez prejakog zatezanja.

B92

Portal Analitika