Društvo

NEVJEROVATNO: Crkva Sv. Spasa nije upisana, jer KO Grahovac nije stupila u pravni saobraćaj!

1206plocaSvspas
I
nicijativa Uprave za zaštitu kulturnih dobara da se skine novopostavljena ploča sa četiri ocila sa crkve Svetog Spasa na Grahovcu, i dalje neće biti moguća, jer katastarska opština Grahovac još nije stupila u pravni saobraćaj, saznaje Portal Analitika.

NEVJEROVATNO: Crkva Sv. Spasa nije upisana, jer KO Grahovac nije stupila u pravni saobraćaj!
Portal AnalitikaIzvor

Nakon više od tri mjeseca od kako je iz Uprave za nekretnine saopšteno Portalu Analitika da je počelo izlaganje podataka na javni uvid za katastarsku opštinu Grahovac, ta procedura nije okončana, iako je istekao zakonski rok koji je neophodan da se ona ispoštuje. Podaci o vlasnicima za pomenutu katastarsku opštinu su nedostupni, jer ona nije stupila u pravni saobraćaj. Naime, na pitanje Portala Analitika, da li je upisano vlasništvo nad crkvom Sv. Spasa na Grahovcu, iz Uprave je kao odgovor stigla jedna, jedina rečenica u kojoj se kaže:

- Vlasništvo nad crkvom Svetog Spasa na Grahovcu nije još uvijek upisano, jer ova katastarska opština još nije stupila u pravni saobraćaj.

Podsjetimo, predstavnici mještana, nezadovoljni postavljanjem nove ploče i simbolima koji se na njoj nalaze, obavijestili su Upravu za zaštitu kulturnih dobara o tom činu i zatražili preduzimanje adekvatnih mjera zaštite. Pošto crkva, koja je sagrađena na mjestu jedne od najvećih pobjeda crnogorske vojske, nije pravilno upisana u katastarski registar, nije moguće realizovati inicijativu Uprave za zaštitu kulturnih dobara kojom bi se ona vratila u prvobitno stanje.

Stručna komisija Uprave izvršila je uvid u stanje crkve Sv. Spasa i tom prilikom konstatovala da postavljanje mermerne ploče na istaknutoj poziciji zapadne fasade crkve, desno od postojeće ploče, predstavlja nastavak nedozvoljenih radnji na ovom kulturnom dobru, odnosno kršenje osnovnih načela Zakona o zaštiti kulturnih dobara, ali i Zakona o spomen obilježjima. Pored toga, utvrđeno je da se na ploči u plitkom reljefu nalazi uklesan orao, koji u kljunu nosi Grahovačku medalju, šestokraka zvijezda-sunce, stara kapela na Lovćenu, te štit sa krstom između čijih kraka su četiri ocila, kazala je ranije za naš portal v.d direktora Uprave za zaštitu kulturnih dobara Ružica Ivanović i pojasnila da su i ranije izvođeni nedozvoljeni radovi na crkvi na Grahovcu.

- U nizu nedozvoljenih radnji preduzetih na ovoj crkvi, posebno mjesto zauzima postavljanje zvona, krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, čije je postavljanje, marta 1990. godine, zabranio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, postupajući po prijavi mještana, ali zabrana nije ispoštovana - kazala je ranije Ivanović za Portal Analitika.

1206ploca1

Portal Analitika