Svijet

Taksim: Vodeni topovi i suzavac

taksim
T
urska policija upala je na istanbulski trg Taksim da rastjera hiljade demonstranata, upotrijebivši vodene topove i suzavac od kojeg se razvio veliki oblak dima.

Taksim: Vodeni topovi i suzavac
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je, kako navodi američka agencija, najnoviji znak da je vlada premijera Redžepa Tajipa Erdogana izgubila strpljenje nakon 12 dana nemira u najvećem turskom gradu.

Nekoliko ljudi je primljeno u kola hitne pomoći nakon najnovijih okršaja.

Erdogan je ranije danas optužio demonstrante da narušavanju ugled zemlje i upozorio da više neće tolerisati masovne demonstracije.

Vodeća opoziciona Republikanska narodna partija je u međuvremenu najavila da će 20 njenih parlamentaraca provesti noć sa demonstrantima u parku Gezi.

Platforma solidarnosti Taksim je ponovila svoje zahtjeve, vezane za budućnost parka Gezi, zatraživši od vlade da zvanično objavi da "nijedan jedini kvadratni metar parka Gezi neće biti pretvoren u beton i da će i dalje ostati park".

U saopštenju je takođe zatraženo "osobađanje onih koji su pritvoreni" tokom protesta i dodato da protiv predstavnika snaga reda koji su izazvali eskalaciju nereda bude pokrenuta istraga i da oni budu otpušteni s posla.

"Nastavićemo da protestujemo u našem parku i na našim trgovima zajedno s našim građanima sve dok naši zahtjevi ne budu ispunjeni", ukazano je u saopštenju. (B92)

 

Portal Analitika