Društvo

Delfini stigli prije turista

delfin
S
aradnici Instituta za biologiju mora pratili su danas četiri delfina od kotorske luke uz obalu zaliva do tjesnaca Verige.

Delfini stigli prije turista
Portal AnalitikaIzvor

Saradnik na Institutu za biologiju mora Zdravko Ikica, kaže za Portal TVCG, da su u zalivu bila četiri delfina, dvije ženke sa mladuncima, a u pitanju je vrsta „dobri delfin“ (Tursiops truncatus).

„U pitanju je vrsta delfina koja se najčešće srijeće u Jadranu, i to uglavnom na područjima manjih dubina, do 100 metara, na kojima pronalaze hranu. Druga česta vrsta delfina u Jadranu, plavo-bijeli delfin (Stenella coeruleoalba), je pučinska vrsta koju se rijetko može vidjeti u priobalnom području“, pojašnjava Ikica za Portal RTCG.

On kaže da delfini nijesu stalni stanovnici Boke Kotorske, ali relativno često zalaze u zaliv na svojim putovanjima, najvjerovatnije u potrazi za hranom.

„Ako čamcem sretnete delfina, preporuka je da ih posmatrate sa određene udaljenosti, ponašate se mirno, bez uznemiravanja delfina na bilo koji način, što uključuje hranjenje ili pokušaj kupanja s njima“, savjetuje sagovornik TVCG.

Današnje posmatranje delfina, saradnici Instituta, obavili su u okviru IPA jadranskog projekta prekogranične saradnje "Netcet" - Mreža za zaštitu morskih sisara i morskih kornjača u Jadranskom moru. (TVCG)

 

Portal Analitika