Abiznis

Savjet za kapitalne investicije dao zeleno svijetlo za Novi duvanski

milo
N
a danas održanoj sjednici Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade i Savjeta Milo Đukanović, razmatran je i prihvaćen Izvještaj Tenderske komisije o rezultatima javnog tendera za prodaju 100 odsto akcijskog kapitala Novog duvanskog kombinata AD Podgorica i dodjeli prava na izgradnju fabrike, uz dokapitalizaciju, saopšteno je iz Vlade.

Savjet za kapitalne investicije dao zeleno svijetlo za Novi duvanski
Portal AnalitikaIzvor

Savjet je informisan da je na tender koji je objavljen 6. aprila 2013. godine, u predviđenom roku dostavljena jedna ponuda i to od strane konzorcijuma kompanija Partner Company Danilovgrad, PRIMAT Užice i Jaz Express Budva, koja je otvorena u prisustvu ponuđača na sjednici Komisije od 7. maja 2013. godine.

Analizom dostavljene dokumentacije utvrđeno je da je ponuda konzorcijuma formalno ispravna i da ispunjava zahtjeve tendera, kao i da ponuđač ispunjava kvalifikacione uslove za učešće na tenderu - iskustvo u izgradnji sličnih kapaciteta i da posjeduje finansijsku sposobnost za izgradnju fabričkih kapaciteta prema projektnoj dokumentaciji.

Nakon razmatranja ponude i elemenata kupo-prodajnog Ugovora, Savjet je prihvatio Izvještaj Tenderske komisije sa Predlogom ugovora i uputio ih Vladi na razmatranje. Tim Predlogom definisana je prodajna cijena u iznosu od 7.100.000 eura za 7.669.611 akcija, što predstavlja povećanje cijene u odnosu na ponudu koja je iznosila 6.000.000 eura.

Predlogom ugovora utvrđena je i obaveza ponuđača da realizuje investiciona ulaganja u iznosu od 9.415.702,00 EUR (bez PDV-a) u izgradnju fabrike, i to u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu Ugovora, te da obezbijedi tehnički prijem Fabrike i pribavi upotrebnu dozvolu najduže šest mjeseci od dana prenosa i montaže opreme na novoj lokaciji. Takođe su usaglašene i obaveze o ulaganjima u Dodatni investicioni programa u iznosu od 1,5 miliona EUR, za remont postojećih i nabavku novih mašina za pakovanje cigareta, u roku od tri godine od preuzimanja kompanije. U slučaju da ponuđač ne ispuni obaveze o izgradnji i o obezbjeđivanju upotrebne dozvole u utvrđenim rokovima, ponuđač je prihvatio klauzulu o raskidu ugovora, uz pravo prodavca da zadrži cjelokupan iznos kupoprodajne cijene.

Ponuđač je prema Ugovoru dužan da zadrži osnovnu djelatnost Društva najmanje 5 godina od stupanja na snagu Ugovora, sa minimalnim godišnjim obimom proizvodnje od 600 tona, te da u potpunosti održava proizvodnju na postojećoj lokaciji. Za realizaciju te obaveze, dužan je da ponudi angažovanje 90% radnika koji su u momentu otvaranja stečajnog postupka bili zaposleni na neodredjeno vrijeme u Duvanskom kombinatu, kao i 10 zaposlenih u društvu „Proizvodnja i obrada duvana“. Radnici koji su bili zaposleni na neodredjeno vrijeme, a ne budu angažovani od strane ponuđača, imaju pravo na otpremnine iz socijalnog programa koji je važio u Duvanskom kombinatu AD u stečaju, na dan otvaranja stečaja, što predstavlja obavezu koja je predviđena izmirenjem iz stečajne mase ili od strane prodavaca akcija.

Ugovorom je predviđena i obaveza ponuđača da u prvoj godini rada nove fabrike uposli najmanje 100 radnika, u drugoj 120, trećoj 130, četvrtoj 140, a u petoj godini 150 radnika, kao i da najmanje 5 godina po preuzimanju kompanije primjenjuje Opšti, Granski i Pojedinačni kolektivni ugovor i obezbijedi usklađenost internih akata iz radnih odnosa sa postojećom pravnom regulativom.

Na današnjoj sjednici Savjet je informisan o realizaciji obaveza iz Ugovora o prodaji akcija mljekare „Zora“ iz Berana i o aktivnostima tenderskih komisija, uz preporuku da se intenzivira rad na objavljivanju tendera za valorizaciju lokaliteta Mediteran - Žabljak, Bigovo - Trašte Kotor i Njivice - H. Novi.

Savjet je dao saglasnost na Aneks Osnovnog sporazuma o finansiranju, izgradnji i korišćenju PET/CT centra po B.O.T. sistemu u okviru Kliničkog centra Crne Gore i uputio ga Vladi u dalju proceduru.

Savjet je odbio zahtjev društva HTP “Ulcinjska rivijera” za prodaju dijela imovine toga društva putem slobodne pogodbe i razmotrio druga pitanja iz svoje nadležnosti.

 

Portal Analitika