Zanimljivosti

Najomiljeniji astronaut na svijetu ide u penziju

1106hetfild
K
ris Hedfild
, kanadski astronaut koji je koristio Tviter u svemiru i osvojio srca cijelog svijeta svojim fotografijama i video snimcima sa Međunarodne svemirske stanice odlazi u penziju.

Najomiljeniji astronaut na svijetu ide u penziju
Portal AnalitikaIzvor


Hedfild je internacionalnu slavu dobio tokom svog šestomjesečnog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici gde je uz pomoć socijlanih mreža ljudima davao uvid u brojne svemirske zanimljivosti.



Od fotografija Anda do Londona zabilježenog noću, komandant Hedfild svakodnevno je objavljivao nevjerovatne fotografije Zemlje viđene iz svemira na svom Tviter nalogu.



Ovaj pedesettrogodišnjak bio je prvi komandant stanice iz Kanade, a nakon svog izvođenja pjesme Dejvida Bouvija "Space Oddity" u svemiru dobio je nadimak raspjevani astronaut. Dejvid Bouvi je ovu pjesmu objavio na današnji dan 1969. godine, kako bi se njen izlazak podudario sa Apolo 11 slijetanjem na Mesec.



Hedfild se u maju vratio sa svoje treće misije, a zvanično će se penzionisati 3. jula kako bi ispuno obećanje dato ženi da će se vratiti kući iz Amerike nakon 30 godina.



On je decenijama živio u Hjustonu gde je gradio svoju karijeru astronauta.

tekst i foto: B92

Portal Analitika