Abiznis

Golubović posjetio rudare: Odbijaju da izađu iz jame do ispunjenja zahtijeva

1106vuka_golubovic
P
redsjednik opštine Berane Vuka Golubović, sa saradnicima, posjetio je rudare Rudnika mrkog uglja, koji štrajkuju u jami na oko 1,5 kilometara od rudarskog okna. On je razgovarao  sa rudarima o mogućnostima da prekinu štrajk i da sa protestom nastave u Upravnoj zgradi, što su oni odbili.
Golubović posjetio rudare: Odbijaju da izađu iz jame do ispunjenja zahtijeva
Portal AnalitikaIzvor


Kako se navodi u saopštenju opštine Berane dostavljenom

Portalu Analitika

, rudari su poručili da neće izaći sve dok njihovi zahtijevi ne budu ispunjeni u potpunosti.

Rudari tra­že isplatu se­dam za­o­sta­lih za­ra­da i po­ve­zi­va­nje rad­nog sta­ža za po­sljed­njih 18 mje­se­ci. Za­jed­no sa nji­ma u po­slov­nim pro­sto­ri­ja­ma pred­u­ze­ća štraj­ku­je i pre­o­sta­lih 19 radni­ka, ko­ji po­sled­njih šest go­di­na ra­de na odr­ža­va­nju rud­ni­ka.

U saopštenju Opštine se navodi da Golubović zajedno sa nadležnim državnim organima čini napore da se obezbijede sredstva za isplatu rudara.

Na održavanju postojeće jame, kažu iz opštine, angažovano je 25 radnika koji su do prije par dana ispunpavali vodu iz jame.

"Radnici su prestali da ispumpavaju vodu tako da prijeti opasnost da voda dođe i do rudarskih hodnika, čime bi rudokop sa značajnim rezervama uglja trajno bio stavljen van funkcije. Uz prijetnju da će im se u štrajku pridružiti i ostali rudari, oni zahtijevaju od vlasnika da saopšti da li namjerava da pokrene proizvodnju i tako prekine agoniju radnika, koja traje već nekoliko godina".

Grč­ka kom­pa­ni­ja Bal­kan Ener­dži ku­pila je  rud­ni­k 2007. go­di­ne za 1, 5 miliona eura, i tada je najavljeno da će pro­iz­vod­nja po­če­ti u ro­ku od po­la go­di­ne, ali to se ni­je de­si­lo, navodi se u saopštenju opštine Berane.

foto: novosti.rs

Portal Analitika