Abiznis

Brisel: Predstavljeno naše zakonodavstvo iz finansijskih usluga

skrining
U
Briselu je završen dvodnevni sastanak bilateralnog analitičkog pregleda pravne tekovine za 9. Pregovaračko poglavlje koje se odnose na oblast finansijskih usluga.

Brisel: Predstavljeno naše zakonodavstvo iz finansijskih usluga
Portal AnalitikaIzvor

 

Sastanak su sa crnogorske strane otvorili pregovarač za ovo poglavlje dr Nikola Fabris i šefica radne grupe Ana Vlahović, a sa strane EK savjetnik u Direkciji za Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Tursku i Island u Generalnoj direkciji za proširenje Marta Garsija Fidalgo, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

Tokom bilateralnog analitičkog pregleda, članovi radne grupe za ovo poglavlje su, kroz 18 prezentacija, predstavnicima generalnog direktorata za unutrašnje tržište i usluge Evropske komisije predstavili regulatorni i institucionalni okvir u oblasti bankarstva, osiguranja, tržišta hartija od vrijednosti, investicionih usluga, kao i infrastrukture finansijskog tržišta. Prezentiran je stepen usaglašenosti domaćeg zakonodavstva s evropskim propisima u ovim oblastima i pregled budućih koraka u cilju potpune harmonizacije s relevantnom pravnom tekovinom EU.

Pored rada na prezentacijama, radna grupa 9 pripremila je tabele uskladjenosti za odgovarajuće direktive i dostavila Evropskoj komisiji set odgovora o supervizorskoj funkciji regulatora u bankarskom sektoru, sektoru osiguranja i tržišta kapitala u Crnoj Gori. Prezentovani su ključni indikatori stanja u ovim oblastima za period 2007-2012. godine, u cilju jasnijeg prikaza nivoa razvoja finansijskog sistema u Crnoj Gori.

Zaključeno je da će usklađivanje s propisima Evropske unije u oblasti bankarstva, osiguranja, tržišta kapitala i penzijskih fondova, i dosljedno sprovođenje nacionalnih propisa, obezbijediti visok stepen stabilnosti finansijskog sistema u  Crnoj Gori.

Kako se ovi propisi odnose i na sprovođenje efikasnog nadzora nad finansijskim uslugama, kao i uređivanje načina saradnje između supervizorskih institucija, njihovom punom implementacijom postići će se efikasnije ostvarivanje njihovog zajedničkog supervizorskog cilja, a to je podsticanje i očuvanje finansijske stabilnosti.

Podrška i smjernice Evropske komisije značajno su olakšali pripremu sastanka, a pohvaljen je i timski rad tri ključne institucije, Centralne Banke Crne Gore, Komisije za hartije od vrijednosti i Agencije za nadzor osiguranja.

Portal Analitika