Abiznis

DOŽIĆ: Odluka o vraćanju pokradene struje najkasnije sjutra ujutro

1106kapok
D
a li će crnogorski potrošači ostati bez struje zbog neovlašćenog “upada” KAP-a u energetski sistem evropske interkonekcije znaće se najkasnije sjutra ujutro. Predstavnik Vlade  u odboru direktora KAP-a Nebojša Dožić izjavio je Portalu Analitika da se, nakon odbijanja ruskog menadžmenta da se sredstvima iz državnog trezora započne vraćanje neovlašćeno preuzete struje iz evropske interkonekcije, trenutno pokušava naći adekvatno rješenje.

DOŽIĆ: Odluka o vraćanju pokradene struje najkasnije sjutra ujutro
Portal AnalitikaIzvor

-Ništa vam konkretno ne mogu reći. Trenutno sagledavamo sve zakonske mogućnosti i očekujemo da ćemo usaglasiti odgovarajuće rješenje večeras ili sjutra ujutro- naveo je Dožić.

Odbor direktora KAP-a odbio je juče Dožićev predlog da se iz trezora isplati 750 hiljada eura, na ime povraćaja PDV-a, za kupovinu struje koju je potrebno vratiti u evropsku interkonekciju. Neposredno uoči sastanka odbora direktora Briselski komitet za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropska mreža operatora prenosnih sistema produžili su KAP- u rok za vraćanje nelegalno “povučene” struje iz evropske interkonekcije do srijede u 14 sati.

KAP je prema ranijem nalogu iz Brisela trebalo da počne da vraća nelegalno preuzetu struju od ponedjeljka, ali je Radna grupa koju čine predstavnici CGES-a, Elektroprenosa Srbije i Švajcarske tražila dodatna dva dana kako bi utvrdila metodologiju vraćanja struje.

Evropska mreža operatora prenosnih sistema je precizirala da želi da se nelegalno povučena struja vrati u system evropske interkonekcije, bez mogućnosti finansijske nadoknade. KAP bi, dakle, trebalo da kupi struju od Elektroprivrede Crne Gore ili nekog drugog distributera i u fazama vrati količinu koju je nelegalno povukao iz evropske interkonekcije u periodu od 22. februara do 23. maja.

Evropska mreža operatora prenosnih sistema je zaprijetila da će, ukoliko KAP ne počne da vraća struju od srijede, blokirati sve energetske transakcije u Crnoj Gori, što bi neminovno dovelo do restrikcija struja za najširi sloj potrošača. Takođe, CGES-u je zaprijećeno izbacivanjem iz udruženja, dok je iz CGES-a zaprijećeno KAP-u da će biti isključen sa elektromreže ukoliko do četvrtka ne potpišu dugoročni ugovor o snabdijevanju.

 

Portal Analitika