Politika

Vučinić i Šabović na spisku za saslušanje Anketnog odbora

borosaslusanjeuok
Direktor Agencije za nacionalnu bezbijednost Boro Vučinić najvjerovatnije će, na predlog opozicije, biti pozvan na saslušanje pred Anketnim odborom za rasvjetljavanje afere „Snimak“. Na toj listi bi trebalo da bude i poslanik SDP-a Džavid Šabović, koji je nakon predsjedničkih izbora tvrdio da je vidio brojne dokaze izborne krađe u Gusinju.

Vučinić i Šabović na spisku za saslušanje Anketnog odbora
Portal AnalitikaIzvor

Prema saznanjima „Dana“, Boro Vučinić naći će se na preliminarnoj listi lica koja treba ispitati povodom predizbornih zloupotreba Demokratske partije socijalista. Razlog zbog kojih će opozicija tražiti Vučinićevo saslušanje su, kako je „Danu“ rečeno, osnovane sumnje da je ANB učestvovala u realizaciji DPS- ovog projekta „Siguran glas“.

Predstavnici opozicije u Anketnom odboru tražiće da to tijelo ispita i potpredsjednika Vlade i šefa diplomatije Igora Lukšića, kako bi se izjasnio u vezi Aferom "Snimak", Lukšić je bio premijer kada su održani parlamentarni izbori u oktobru prošle godine. Na preliminarnoj listi osoba koja treba da saslušaju članovi Anketnog odbora, biće i nekadašnji politički direktor Demokratske partije socijalista Branimir Gvozdenović i njegov naslednik na toj funkciji Tarzan Milošević.

Na listi za saslušanja nalaze se i poslanici Zoran Vukčević i Zoran Jelić, član predsjedništva DPS-a Daliborka Pejović i funkcioner te stranke iz Herceg Novog Zoran Bošnjak. Na spisku će biti i predsjednik opštine Mojkovac Dejan Medojević i čelnik cetinjskog odbora DPS-a Jovan Martinović. I šef danilovgradskog DPS-a Miodrag Đurović najvjerovatnije će biti pozvan na saslušanje. Poziv će, ako bude podržan predlog Pozitivne, biti upućen i šefu beranskog DPS-a Budimiru Dabetiću, kao i Dejanu Medojeviću predsjedniku mojkovačke opštine, zbog priče o isplati štete od elementarnih nepogoda samo pristalicama DPS-a. Anketni odbor saslušaće i premjera i lidera DPS Mila Ðukanovića.

Anketni odbor, čije je formiranje definisano u zaključcima o vraćanju povjerenja u izborni proces koje je usvojio parlament, treba da sprovede parlamentarnu istragu o aferi "Snimak". Rok za završetak parlamentarne istrage je 45 dana od dana formiranja anketnog odbora. Nakon završetka istrage, odbor ima na raspolaganju sedam dana za sastavljanje izvještaja koji treba da dostave Skupštini na razmatranje.

 

Portal Analitika