Svijet

Jugu Mađarske prijeti val poplava

1006madjarska
B
udimpešta se odbranila od nezapamćenih poplava. Tokom noći, nivo Dunava je dostigao do 890 centimetara, što je apsolutni rekord za glavni grad Mađarske. Sjeverni dio države počinje sanaciju, dok se na južnom toku Dunava ljudi spremaju za val poplava.

 Jugu Mađarske prijeti val poplava
Portal AnalitikaIzvor

Istvan Malis iz sela Dunabogdani, udaljenog 50 kilometara od Budimpešte, priča kako mu je kuća potpuno poplavljena. U njoj ima pekaru, te mu je biznis sada propao. Tokom vožnje čamcem govori o posljedicama poplave.

„Ovdje je nekada bila autobuska stanica. Dunav je ušao 300 metara u moje mjesto. Turbine koje izbacuju vodu iz moje pekare izbacuju 10.000 litara vode na minut“, navodi ovaj Mađar.

Peti dan od poplava u Budimpešti, ulaz u Parlament sa obale je nemoguć. Rijeka više ne raste, a stručnjaci kažu da je nivo vode počeo opadati.

Nisu se svi dijelovi grada uspjeli odbraniti, navodi Đorđe Kostić, novinar Al Jazeere koji je posjetio Budimpeštu. Nekoliko restorana na obali je poplavljeno, pa sada radnici čiste i otklanjaju štetu.

„Poplave u Mađarskoj nisu prošle bez oštećenja kulturno-istorijskih spomenika. Rimsko kupatilo koje se nalazi u centru Budimpešte je skoro potpuno poplavljeno. Dunav je potisnuo podzemne vode, koje su potom izašle na površinu“, kaže Kostić.

Na obali Dunava i dalje stoje tone vreća sa pijeskom, na pojedinim mjestima vidi se da rijeka opada, dok je grad i dalje paraliziran. Saobraćaj se teško odvija, pa su mnogi građani Budimpešte i u ponedjeljak morali ići pješke.

„Ova situacija će za nekoliko dana proći, i to me raduje. Često šetam ovdje sa suprugom i ovakav Dunav nisam vidio nikada“, kaže Laslo, stanovnik Budimpešte.

Njegova sugrađanka Nikoleta Barzi kaže kako je sve što se desilo u proteklim danima bilo veoma opasno.

„Mislim da je ovo bilo veoma opasno, tužno je što se ovo dogodilo. Nikada nisam vidjela da je Dunav ovoliko visok, a živim u Budimpešti od 13. godine.“

Vraćanje rijeke u korito trajaće mjesecima. Iako je stanje sada stabilnije, na jugu Mađarske podignut je visok nivo pripravnosti od poplava.

izvor i foto: aljazeera.net

Portal Analitika