Društvo

Romi izbjeglice ne žele da se vrate na Kosovo

boskovic
M
inistar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković sastao se sa ministrom za zajednice i povratak Republike Kosovo Daliborom Jevtićem. Nakon sastanka posjetili su izbjegličko naselje Kamp Konik, a cilj posjete je, kako kaže Jevtić, da konačno započnu proces rješavanja pitanja raseljenih lica sa Kosova koja borave u Crnoj Gori, a njih je oko 11000.

 Romi izbjeglice ne žele da se vrate na Kosovo
Portal AnalitikaIzvor

- ,Želja nam je da konačno krenemo sa prvim kućama ove godine. Proces mora da počne, uz neophodnost potpisivanja memoranduma između dvije Vlade. U međuvremenu mi ćemo raditi na pripremi onih slučajeva lica koja već imaju imovinu na Kosovu, za njih je lakše započeti taj proces, a od opština ćemo zahtijevati da alociraju zemljište za porodice koje nemaju svoju imovinu i da na taj način i njima omogućimo povratak na Kosovo, kazao je Jevtić, javlja Antena M.

Prica o povratku traje već 14 godina, ali raseljena lica nijesu pokazivala veće interesovanje. Jevtić navodi šta je to šta im sada nude na Kosovu.

- Rješavanje pitanja stambenog prostora , ali ne samo to jer i pitanje obrazovanja je jako važno kao i ekonomski aspekt. Paket povratka mora da podrazumijeva sve ove stvari. To je ono što mi nudimo- da pored rješavanja pitanja krova nad glavom riješimo i druga pitanja, koja su jako bitna za punu integraciju raseljenih lica, jer želimo da taj povratak bude održiv, da ne dođemo u situaciju da nakon izvjesnog perioda opet imamo raseljavanje, istakao je Jevtić.

Od ukupnog broja Roma izbjeglica tek 870 njih želi da se vrati. Ostali to ne žele iz, kako kažu, bezbjednosnih razloga. Ministar Jevtić ipak kaže da je trenutna situacija na Kosovu po tom pitanju bolja nego u prethodnom periodu.

- Od opštine do opštine stepen bezbjednosti je različit. Ima tu još određenih problema, ali se bezbjednost unaprijeđuje. Oni osnovni uslovi za povratak postoje. Kad to kažem ja ne tvrdim da se na Kosovu danas živi idealno, ali tvrdim da će njima biti bolje na Kosovu, nego ovdje, u ovim uslovima u kojima se nalaze u raseljeništvu, podvlači Jevtić.

Sa Jevtićem je saglasan i naš Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković:

- Ono što sam i sam mogao da se uvjerim kada sam bio u posjeti Kosovu jeste da bezbjednost nije i više ne bi trebalo da bude problem za povratak raseljenih lica. Problemi su druge prirode, kao i ovdje u Crnoj Gori – ekonomske prirode. Radićemo, ipak, zajedniči na tome da u narednom periodu imamo veći broj ljudi od onog broja trenutno zainteresovanih za povratak, prije izbijanja sukoba. To je cilj i kosovske i crnogorske strane, kazao je Bošković.

Bošković kaže da je povratak raseljenih lica u njihovu matičnu zemlju prioritetno pitanje Ministarstva rada i socijalnog staranja iz više razloga.

- Kampom Konik 1 i 2 zaustavljeni su uslovi za dalji razvoj Podgorice, zatim veliko je opterećenje za Crnu Goru i ono što je najvažnije, jeste da smo htjeli da unaprijedimo kvalitet života ovih ljudi, dodao je Bošković.

Bošković i Jevtić se nadaju da će do kraja godine biti izgrađene prve kuće na Kosovu za osobe koje su izbjegle u Crnu Goru.

izvor:antenam.net

Portal Analitika