Politika

Grčka snažno podržava proširenje EU

1006pejovic
D
ržavni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović je boravio u posjeti Atini tokom koje je imao više bilateralnih susreta sa zvaničnicima zaduženim za evropske poslove. Ova posjeta je ugovorena kako bi se obavile pripreme za grčko predsjedništvo Evropskom unijom u prvoj polovini naredne godine.

Grčka snažno podržava proširenje EU
Portal AnalitikaIzvor

Pejović je imao sastanak sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Dimitrisom Kurkulasom. On je zahvalio na dosadašnjoj podršci i ukazao na važnost dalje intenzivne komunikacije i saradnje, posebno u pogledu razmjene iskustva i znanja iz pregovaračkog procesa.

Takođe, upoznao je Kurkulasa sa rezultatima postignutim u pregovaračkom procesu i izrazio uvjerenje da ćemo do kraja godine otvoriti poglavlja vladavine prava, ali i još neka od ekonomskih poglavlja.

Kurkulas je istakao da Grčka snažno podržava agendu proširenja EU, posebno u dijelu evropske perspektive Zapadnog Balkana, te da Crna Gora ostvarenim rezultatima predstavlja najbolji primjer u procesu integracija. Ocijenio je da je Crna Gora odgovorno pristupila ispunjavanju svih obaveza iz dinamične evropske agende i da u tom smislu predstavlja konstruktivnog partnera EU u regionu. Posebno je ukazao na spremnost Grčke da nas podrži tokom šestomjesečnog predsjedništva EU 2014.

Na sastanku s generalnim direktorom u Ministarstvu vanjskih poslova Aleksandrom Papadopulu, sagovornici su razmijenili mišljenje o potrebama Crne Gore u procesu pristupnih pregovora i shodno tome o budućim aktivnostima u sprovođenju Memoranduma o saglasnosti u oblasti evropskih integracija, kao i osnovanju Odbora predviđenog ovim sporazumom koji daje osnov za pružanje grčke ekspertske pomoći u prenošenju znanja i iskustva o integracionom procesu i jačanja državne administracije tokom procesa pristupanja EU.

Papodopulu je izrazila spremnost grčkog MVP da u narednom pripremnom periodu usko sarađuje s Podgoricom kako bi se što bolje pripremili za aktivnosti tokom prvih šest mjeseci grčkog predsjedavanja Unijom. U tom kontekstu je razgovarano o mogućim poglavljima za otvaranje, kao i posjetama, skupovima i kontaktima tokom predsjedavanja.

Pejović se susreo i sa predsjednikom parlamentarnog odbora za odbranu i vanjske poslove Miltijadisom Varvicotisom koji je pozdravio rezultate koje je Crna Gora ostvarila na svom evropskom putu i prenio podršku prijateljske Grčke za nastavak i snaženje saradnje. Razmijenjena su iskustva iz pregovaračkog procesa dvije zemlje, s akcentom na ulogu i mjesto Skupštine i njen doprinos procesu evropske integracije.

Tokom boravka u Atini, Pejović je imao konsultacije s predstavnicima ministarstava pravde, javnog reda, poljoprivrede, ekonomije i finansija s kojima je razmijenio mišljenje o crnogorskim prioritetima u pomenutim oblastima, kao i o stručnoj i tehničkoj podršci Grčke tokom pristupnog perioda.

Portal Analitika