Politika

Jonica u Moldaviji na Konferenciji o ravnopravnom učešću žena u politici

1006-jonica
S
nežana Jonica
, poslanica Socijalističke narodne partije u Skupštini Crne Gore, boraviće u Kišinjevu u Moldaviji od 10. do 12.juna, saopšteno je Portalu Analitika iz SNP-a.

Jonica u Moldaviji na Konferenciji o ravnopravnom učešću žena u politici
Portal AnalitikaIzvor

Jonica će kao jedina predstavnica iz Crne Gore učestvovati na Regionalnoj konferenciji za članove parlamenata iz nekoliko zemalja regiona Jugoistočne Evrope, sa temom „Jednakost i osnaživanje žena: ravnopravno učešće žena u politici” .

Konferencija ima za cilj promociju rodne ravnopravnosti i zastupljenost žena u nacionalnim parlamentima. Žene su i dalje nedovoljno zastupljene u parlamentima, a u većini zemalja  u regionu Jugoistočne i Istočne Evrope, žene čine manje od 30 odsto zakonodavnog tijela.

- Na Konferenciji će posebna pažnja biti posvećena temi partijske saradnje između članova parlamenata JIE, stvaranjem struktura parlamentarnih žena. Delegacije iz Makedonije, Crne Gore i Ukrajine će podijeliti svoja iskustva, a za ovu priliku po prvi put će biti pokrenuta komparativna studija o parlamentarnim ženskim tijelima u regionu. Studija, na osnovu rezultata istraživanja i akademskih istraživanja, ističe raznolikost postojećih parlamentarnih tijela žena u regionu, čiji je cilj pružanje podrške ženama da se organizuju u parlamentima, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi Konferenciju će otvoriti  Predsjednik Skupštine Moldavije Marijan Lupu, a učesnicima će se obratiti i Mikael Gustafson, predsjedavajući Odbora za ravnopravnost polova u Evropskom Parlamentu, kao i Vivian Reding, potpredsjednica Evropske komisije i komesar za pravdu, osnovna prava i državljanstvo i Hoze Mendez Bota, član Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope.

Snežana Jonica će na Konferenciji govoriti o iskustvu Crne Gore u uvođenju tzv. ženskih kvota.

Portal Analitika