Svijet

Prvi razgovori Sjeverne i Južne Koreje nakon više godina

0906koreje
S
jeverna i Južna Koreja su danas počele prve zvanične razgovore poslije više godina, u jednom selu na granici dvije zemlje, koji bi trebalo da smanje napetost u odnosima susjeda zbog nedavnih nuklearnih proba, prenosi Blic.

Prvi razgovori Sjeverne i Južne Koreje nakon više godina
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak u Pamundžonu, gdje je potpisano primirje u Korejskom ratu (1950-53), upriličen je nekoliko sati nakon što su se američki predsjednik Barak Obama i kineski lider Sji Đinping dogovorili o neophodnosti da Sjeverna Koreja obustavi nuklearni program.

Jednočasovni jutarnji sastanak bio je priprema za razgovore na ministarskom nivou, najavljene za srijedu.

Portparol južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje izjavio je da su dvije strane razgovarale o tehničkim pitanjima u okviru priprema za ministarski sastanak, uključujući mjesto njegovog održavanja i veličinu delegacija.

- Na jutarnjem sastanku smo se dogovorili da nastavimo razgovore. A što se tiče atmosfere sastanka, budući da su Južna i Sjeverna Koreja sjele za sto poslije toliko vremena, razgovori su tekli glatko bez ikakvih nesuglasica - rekao je portparol Kim Hjung-suk.

Prije početka razgovora, zvaničnici su rekli da će se fokusirati na normalizovanje komercijalnih projekata poput zajedničke industrijske zone Kesong na teritoriji Sjeverne Koreje kod same granice sa Južnom Korejom, koja je zatvorena početkom aprila, kao i ujedinjenje porodica koje su još razdvojene, iako je rat završen prije 60 godina.

Portal Analitika