Abiznis

KAP može novcem iz trezora da plati prvu ratu za struju

0906_kap
K
ombinat aluminijuma (KAP) ima 750 hiljada eura svojih sredstava u trezoru po osnovu povraćaja poreza na dodatu vrijednost (PDV), za koje Vlada očekuje da će se iskoristiti za prvu ratu vraćanja neovlašćeno preuzete struje iz sistema Evropske interkonekcije.

KAP može novcem iz trezora da plati prvu ratu za struju
Portal AnalitikaIzvor

Kako nezvanično saznaje agencija Mina-business u Vladi, procedura je tehnički krajnje jednostavna i nadležne institucije su spremne da oslobode ta sredstva čim menadžment KAP-a izda nalog za isplatu sredstava u tu svrhu.

- Dakle, samo u slučaju nekooperativnosti menadžmenta KAP-a može doći do odlaganja početka plaćanja sredstava za vraćanje novousaglašenog kompenzacionog programa po osnovu neovlašćeno preuzete električne energije iz interkonekcije, poručili su iz Vlade.

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) je saopšteno da bi KAP od sjutra trebalo da pokrene proces nabavke i vraćanja električne energije koju je prethodnih mjeseci nelegalno trošio iz sistema Evropske interkonekcije.

Iz te kompanije su kazali da su Briselski Komitet za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropska mreža operatora prenosnih sistema (ENTSO), na dvodnevnom sastanku zaključili da bi od sjutra trebalo da se krene sa vraćanjem novousaglašenog kompenzacionog programa, po osnovu neovlašćeno preuzete struje iz interkonekcije.

- To podrazumijeva da se neovlašćena energija mora vratiti u sistem Evropske interkonekcije. Po metodologiji za sistemske usluge, koju je odobrila crnogorska Regulatorna agencija za energetiku (RAE), CGES nema pravo da kupi tu energiju, već strana koja je napravila debalans u sistemu, odnosno KAP, koji je dužan da nabavi i vrati iste količine, navodi se u saopštenju CGES-a.

Iz te kompanije je ranije najavljeno da će, u slučaju da se ne nađe redovni snabdjevač za KAP, biti prinuđeni da nakon 13. juna, do kada traju isporuke Elektroprivrede (EPCG), isključi KAP sa mreže.

KAP je od 1. oktobra prošle godine do 31. decembra strujom snabdijevao cetinjski Montenegro Bonus, jer je EPCG prekinula snabdijevanje zbog duga od 44 miliona eura. Od Nove godine, od kada KAP ima status nelegalnog snabdjevača, CGES je zbog balansiranja sistema svakodnevno nalagao EPCG da iz svojih rezervi isporučuje struju KAP-u.

EPCG je krajem februara obavijestila CGES da više ne može da obezbjeđuje 84 megavata (MW) struje dnevno za potrebe podgoričke fabrike.

EPCG je do 22. februara isporučivala struju, a nakon toga električna energija je KAP-u isporučivana iz evropske interkonekcije.

CGES se nakon upozorenja od evropskih regulatora obratio EPCG, navodeći da će crnogorskoj prenosnoj mreži biti onemogućeno da uzima energiju iz evropske interkonekcije. EPCG je odlučila da tri sedmice, odnosno do 13. juna, balansira elektroenergetski sistem za dodatnih 84 MW, nakon čega će KAP, ukoliko ne nađe snabdjevača, biti isključen sa mreže.

Izvor: mina

Portal Analitika