Finansije

Oland: Dužnička kriza u eurozoni je okončana

0806fransoaolandok
F
rancuski predsjednik Fransoa Oland dao je uvjeravanja japanskim poslovnim čelnicima da je dužnička kriza u eurozoni okončana, ali je priznao da se trebaju preduzeti mjere na jačanju ekonomskog rasta i konkurentnosti te regije, javlja AP.

Oland: Dužnička kriza u eurozoni je okončana
Portal AnalitikaIzvor

U govoru tokom posljednjeg dana posjete Japanu, Oland je izjavio da je potencijalno destruktivna dužnička kriza poslužila da "osnaži" Evropu i da dodatno poveže 17 država članica eurozone.

Istakao je da vlasti razvijaju sredstva za osiguranje veće stabilnosti i solidarnosti kao što su evropska "bankarska unija" i nova budžetska pravila.

- Ono što vi u Japanu trebate uvidjeti je da je dužnička kriza u Evropi okončana. I to, da mi možemo raditi zajednički, Francuska i Japan, na otvaranju novih vrata za ekonomski napredak - izjavio je on u govoru u hotelu Imperial koji su organizovale Nikkei, najveće japanske finansijske novine.

Iako je dužnička kriza u eurozoni, koja je izbila krajem 2009, popustila, nezaposlenost iznosi 21,2 posto, na najvišem nivou od uvođenja eura 1999. godine.

Oland je izjavio da Evropa treba više da insistira na preduzimanju mjera na promovisanju ekonomskog rasta i konkurentnosti "kako bismo mogli imati bolji nastup u svijetu".

On je takođe istakao svoj prijedlog da se stvori zajednička ekonomska vlada eurozone koja bi vodila ekonomsku politiku.

Portal Analitika