Politika

Simović: Rad Anketnog odbora počinje iznošenjem neistina

0806milutinsimovicok
U
danu kada je zakazan i održan radno-konsultativni sastanak Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o događajima koji se odnose na rad državnih organa, povodom objavljenih audio snimaka i transkripta sa sjednica organa i tijela DPS-a, saopšteno je mnogo neistina. I to sve u danu kada se počinje, kada se uspostavlja potrebni nivo povjerenja između članova Odbora, koji bi trebali da imaju zajednički cilj (činjenice, informacije). I to sve u danu kada se pravi dogovor oko metodologije rada, kada se dogovaraju tehnički detalji, kada se žele sve iznesene ideje (a neke „vrlo kreativne“) smjestiti u okvir koji je definisan Zakonom o parlamentarnoj istrazi, Poslovnikom Skupštine i Odlukom o formiranju Anketnog odbora, ocijenio je šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović u autorskom tekstu objavljenom na sajtu partije.

Simović: Rad Anketnog odbora počinje  iznošenjem neistina
Portal AnalitikaIzvor

-Pročitah da današnje sjednice neće ni biti jer članovi Odbora iz DPS-a odbijaju da prisustvuju, jer odluka o formiranju Odbora nije objavljena u Službenom listu. Autor te dezinformacije bi demantovan istog dana, održavanjem same sjednice Anketnog odbora u punom sastavu, na kojoj su članovi iz DPS-a ne samo bili prisutni već, vjerujem, dali puni doprinos za dobar početak, za efikasan rad, za rad u skladu sa zakonom i ovlašćenjima Odbora, za rad koji pripada parlamentu i parlamentarnoj kontroli, a ne za rad koji bi značio supstituciju bilo kog drugog državnog organa, a najmanje tužilaštva ili sudstva- istakao je Simović.

On se pita ko želi da aktivnosti Anketnog odbora pretvori u medijsku predstavu.

-Da li to žele upravo neki od onih koji su pokrenuli čitav ovaj „slučaj“, oni koji su pokušali da konstruišu ovu aferu, njihovi medijski sponzori i medijski partneri? Oni od kojih sam danas na prvom sastanku čuo ideju o potrebi da se preuredi skupštinska sala u prostor u kojem će se odrediti posebno mjesto za one koji budu pozvani na razgovor zbog prikupljanja informacija i činjenica (oni kažu saslušavani). Dakle, ideja da se skupštinski prostor i fizički pretvori u sudnicu (određeno mjesto za tužioca koji želi biti i sudija), mjesto za već kandidovanog advokata koji se, inače, već legitimisao i kao tužilac i kao sudija, mjesto za porotu i, ponavljam, posebno mjesto za unaprijed proglašenog krivca. Pretpostavljam da je kreator ove ideje već dao mjere krojaču za sudijsku togu- naveo je Simović.

On je negirao tezu zvaničnika DF-a će vladajuća koalicija usporavati rad odbora, uključujući i i neprihvatanje tema koje treba ispitati.

-Pitam se, zar tema nije više nego jasno i neobično široko definisana u Odluci o otvaranju Parlamentarne istrage i obrazovanju Anketnog odbora i u samom nazivu Anketnog odbora? Ja mislim da će biti usporavanja od onih koji će izbjegavati eventualno sagledavanje činjenica, koje su sastavni dio iste teme – korišćenje državnih resursa u političke svrhe na lokalnom nivou i tome slično. Pročitah i da DPS želi obesmisliti rad Anketnog odbora- DPS, koji je još 30. aprila glasao da se pokretanje Parlamentarne istrage uvrsti u dnevni red Skupštine. I tu optužbu iznosi predstavnik onih koji su malo duže bili privremeno odsutni iz parlamenta i, kako oni kažu, selektivno ga bojkotovali- naglasio je Simović.

Kako je dodao, ti isti kažu da istraga mora dati opipljive rezultate, jer na tome insistira međunarodna zajednica.

-Oni sračunato u javnosti stvaraju sliku da međunarodna zajednica traži presudu, bez obzira na činjenice, bez obzira na istinu, bez obzira da li su pojedinačne diskusije i individualni stavovi na partijskim sastancima imali za posljedicu nezakonito postupanje državnih organa. Sugeriše se na presudu, sugeriše se da je sve već jasno, da je dovoljna opoziciona optužba, da je dovoljna optužba političkih gubitnika, koji optužuju da bi opravdali svoje poraze. Sugeriše se da je optužnica sama po sebi dovoljna da se proglase krivci, da se presudi DPS-u. Samo se čeka onaj ko je već sebe zamislio u ulozi tužioca i sudije da obuče naručenu sudsku togu, da udari čekićem i da pročita optužujuću presudu- pojasnio je Simović.

Zaključio je da se poruke od međunarodnih partnera o potrebi jačanja parlamentarne kontrole i potrebi prikupljanja informacija i činjenica tumače kao zahtjev da se proglase krivci,  „bez obzira na činjenice i istinu“.

-I poslije svega ovoga što sam danas pročitao i čuo, znajući da se po jutru dan poznaje, ipak vjerujem da će se tokom rada Anketnog odbora pokazati da svi zajedno želimo da unaprijedimo kontrolnu ulogu parlamenta i važan mehanizam te kontrole kakva je Parlamentarna istraga, a sve sa ciljem da se utvrde činjenice i da se utvrdi istina. Članovi Anketnog odbora iz DPS-a daće puni doprinos ostvarenju tog cilja- obećao je Simović.

Portal Analitika