Društvo

Ljubo Radović novi predsjednik Evropske dijaspore Crne Gore

08-skup-1
Ljubo Radović iz Udruženja Crnogoraca iz Rijeke novi je predsjednik Evropske dijaspore Crne Gore. Za potpredsjednike najveće Asocijacije crnogorskih iseljenika, na izbornoj Skupštini održanoj danas u Podgorici, izabrani su Miloš Bukilić, Remzo Skenderović i Slobodan Bošković. Generalni sekretar je Danijela Neškovska, a njen zamijenik Dušanka Kapisoda.

Skupština Evropske dijaspore Crne Gore počela je sa radom danas prije podne intoniranjem himne Oj svijetla majska zoro. Četrdesetak delegata, koji predstavljaju crnogorska iseljenička udruženja iz država Starog kontinenta, pored izbora novog rukovodstva, razmatrati su brojna pitanja vezana za rad Evropske dijaspore.

Ljubo Radović novi predsjednik Evropske dijaspore Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Obraćajući se učesnicima Skupštine, predsjednik Centra za iseljenike Crne Gore dr Milan Vukčević je podsjetio da je u pitanju najveća asocijacija našeg iseljeništva u koju je uključeno preko četrdeset evropskih udruženja.

"Uloga vas i vaše asocijacije je tim veća za Crnu Goru na našam putu ka Evroskoj uniji jer ste most saradnje naše zemlje sa evropskim centrima", kazao je Vukčević.

08-skup-2

Pozdravljajući skupštinu ispred Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Branko Milić je naglasio da je Vlada usvojila strategiju saradnje sa dijasporom i da se pristupilo transformaciji Centrra za iseljenike u Upravu za dijasporu. On je istakao da je sistematizacijom nove Uprave predviđeno formiranje posebnih odsjeka za identitetska pitanja, statusna pitanja, privredno partnerstvo sa dijasporom, te odsjeka za komunikacije, istraživačku i izdavačku djelatnost.

08-skup-3

“Crna Gora mora temeljiti odnos sa dijasporom na uzajamnoj saradnji i pružanju pomoći jačanju zajednica naših ljudi, očuvanju identiteta, jezika, afirmaciji kulture. Nema idealnih situacija čak ni kod zemalja sa dužom državnom tradicijom, emigraciono naglašenijih i etnički homogenijih. Samo dobrom atmosferom i duhom tolerancije i razumijevanja različitosti i afirmisanjem naših ciljeva i onog što nas spaja, moguće je na duge staze jačati zajednice naših ljudi u dijaspori i njihove veze sa maticom", kazao je Milić.

Na današnjoj redovnoj Skupštini Evropske dijaspore razmatrana su brojna pitanja vezana za rad najveće Asocijacije crnogorskih iseljenika, kao i dvogodišnji plan rada, koji bi trebao da doprinese boljem organizovanju unutar naše dijaspore u evropskim zemljama i intenzivnijoj komunikaciji sa Crnom Gorom. Dosadašnji predsjednik EDCG bio je Munir Ramdedović.


Portal Analitika