Svijet

MAĐARSKA: Evakuacija dvije hiljade osoba zbog opasnosti od poplava

okdunav
V
lada Mađarske naredila je evakuaciju iz predostrožnosti oko dvije hiljade stanovnika u Đerujfalu, u sjeverozapadnoj Mađarskoj zbog prijetnji izlivanja Dunava, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

MAĐARSKA: Evakuacija dvije hiljade osoba zbog opasnosti od poplava
Portal AnalitikaIzvor

„Nasipi u tom mjestu odolijevaju, ali je pritisak vode toliko jak da smo odlučili da naredimo evakuaciju“, rekao je Orban, prenosi Tanjug.

On je upozorio da će se Mađarska suočiti s najvećim poplavnim talasom u svojoj istoriji i da treba da se pripremi za najgore.

„Nažalost, vodostaj Dunava izmjeren na granici već je premašio maksimalni nivo svih vremena“, rekao je Orban na konferenciji za novinare u Đeru.

On je dodao da je najviše ljudi za odbranu od poplava razmješteno u kritičnom području rukavca Moson kod Gjerujfalu.

Dunav je u petak ujutru dostigao 8,79 metara u obližnjim Nagibajču, što je za četiri centimentara iznad prethodnog rekordnog vodostaja.

„Treba da se pripremimo za najgore“, rekao je Orban i zamolio Mađare da budu kooperativni u naporima da se spriječi katastrofa, mada je već najveći broj snaga za vanredne situacije upućen u kritične djelove države.

Dodaje se da je oko deset hiljada osoba, uključujući i mađarske vojnike, radilo u prethodna dva dana da bi ojačali zaštitni nasip duž oko 700 kilometara obale Dunava.

 

 

Portal Analitika