Društvo

BALOTA: Spriječena špijunaža Vladinih dokumenata

okbalota
T
im za rješavanje komjuterskih incidenata (CIRT) za proteklu godinu registrovao više od 20 teških zloupotreba u crnogorskom sajber prostoru, objavile su Vikend novine.

BALOTA: Spriječena špijunaža Vladinih dokumenata
Portal AnalitikaIzvor

Među incidentima umalo je mogla biti i sajber špijunaža hakerskim napadom na informacioni sistem državne uprave, ali su stručnjaci CIRT-a, na osnovu pravovremene dojave od partnerskih organizacija, "izolovali” IP adresu, koja se nalazila u sajber prostoru Crne Gore. CIRT tim je brzo reagovao i spriječio moguče zloupotrebe.

- Ovaj kompjuterski napad dogodio se krajem februara, a meta malicioznog programa trojanca "MiniDuke" bile su državne institucije na internacionalnom nivou, a postojale su indicije da se proširio i na Crnu Goru, kazao je za Vikend novine predsjednik CIRT-a i generalni direktor Ministarstva za informaciono društvo Doc. dr Adis Balota.

Balota je naveo da su posljedice sajber kriminala, koji ne zaobilazi ni Crnu Goru, teške i dalekosežne.

On je apelovao na građane i privrednike da zaštite svoje Wireless konekcije jer je u praksi veliki broj krivičnih djela napravljen korišćenjem nezaštićenih Wireless konekcija.

 

 

Portal Analitika