Društvo

VEŠOVIĆ: Nije bilo mog sukoba sa Crnom Gorom, dok nijesam iz nje pobjegao

0706markoV
K
njiževnik Marko Vešović, gostujući u emisiji „Živa istina“ autora i voditelja Darka Šukovića, istakao je da nije bilo njegovog sukoba sa Crnom Gorom dok nije iz pobjegao nje. On se u razgovoru sa Šukovićem osvrnuo i na jednu od nepravdi koja ga je posebno zaboljela, a koja se odnosi na oduzimanje stipendije za hiljaditog maturanta.

VEŠOVIĆ: Nije bilo mog sukoba sa Crnom Gorom, dok nijesam iz nje pobjegao
Portal AnalitikaIzvor

- Nikakvog sukoba moga nije bilo sa Crnom Gorom, dok nijesam iz nje pobjegao. Zašto? Zato što su postojali u Papama - partizani, četnici i Vešovići. To jest djeca infobiroovaca. Biti četnički sin je bila „mila majka“, nego biti neko „izdajničko kopile“ - kazao je Vešović i dodao:

- Mene su do osamnaeste godine nazivali „goljom“. Ja sam bio isključen. Ja sam sa strane Crnu Goru gledao! Danas sam zahvalan na tome, jer se sa strane vidi dobro. Da sam bio uključen, ko zna?! Možda bih ja poprimio mnoge osobine, možda bih bio gotovo isti kao ovi koje danas „lemam“.

Na opasku autora, da Vešović „lema“, poimenice, mnoge koji su mu nekim surovim bojama obojili djetinjstvo...u školi, u Papama, koji su ga kinjili zbog toga upravo što mu je otac bio IB-ovac i što je ubijen kao IB-eovac, on je odgovorio:

- Posljednja pakost, zapravo, niskost koju su mi uradili, kao sinu strijeljanog izdajnika - zvanično je tako bilo, iako su ga uhvatili u kolibi, odveli u potok i strijeljali bez ikakvog suđenja - jeste, kad su mi uzeli stipendiju za hiljaditog maturanta! To je bilo, otprlike ovako:

Miloje Dobrašinović bio je direktor bjelopoljske Gimnazije. On je bio jedan od organizatora ustanka u Sandžaku i bio je jako, kako da kažem - imao je „veliki glas“. Kad sam ja maturirao, ispostavilo se da je bjelopoljska Gimnazija dala deset generacija maturanata i da je dala tačno hiljadu maturanata, tako se pogodilo. I, neko da predlog da proglase hiljaditog maturanta koji će dobiti stipendiju za 125 hiljada dinara, tada je stan i hrana u studentskom domu u Sarajevu bila 9 hiljada i 900, možeš mislit' kakva je to bila stipendija. E, sad, Miloje predloži, i nastavničko vijeće usvoji jednoglasno, da hiljaditi maturant bude Marko Vešović! Ali, to se moralo odnijeti u Komitet, da se potvrdi. Sekretar Komiteta bio je Milovan Rabren, ja ga zovem Rabren, a ne Rabrenović, koji je rekao Miloju: A, đe nađoste sina strijeljanog izdajnika da mu date stipendiju da se školuje?! Miloje je rekao: Au, ja sam mislio, bogomi, da je Marko Vešović mladi literata, a gledaj ti njega! Tako mlad, a već sin izdajnika... - zaključio je Vešović.

 

Portal Analitika