Politika

Pejanović-Đurišić: Dinamika integracionih procesa da dobije na intenzitetu

0706milicaBD
M
inistar odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić učestvovala je na panel diskusiji na temu NATO politika “Otvorenih vrata”.

Pejanović-Đurišić: Dinamika integracionih procesa da dobije na intenzitetu
Portal AnalitikaIzvor

Učešće u panelu uzeli su i državni sekretar Ministarstva inostranih poslova Slovenije dr Božo Cerar, zamjenica ministra inostranih poslova BiH Ana Trišhić-Babić, zamjenik ministra inostranih poslova Makedonije Zoran Petrov i profesor studija nacionale bezbjednosti u Maršal Centru dr Metju Rouds.

0706milica1

Ministar Pejanović-Đurišić istakala je da Crna Gora dobija ohrabrujuće poruke od partnera iz Alijanse, te da je u narednom periodu važno da dinamika integracionih procesa dobije na intenzitetu. Ministar odbrane kazala je da Crna Gora treba da uloži dodatni napor i pokaže da raspolaže potrebnim kapacitetima, te da je spremna da ispuni kriterijume potrebne za pristupanje Alijansi.

Ona je kazala da je Crnoj Gori važno da uloži napore i da bude na nivou onoga što se očekuje od nje.

- Na nama je da uložimo napor da i našim partnerima i našoj javnosti, dokažemo da imamo kapacitete i spremnost da postignemo te kriterijume - rekla je Pejanović–Đurišić.

Ona je podsjetila na riječi generalnog sekretara NATO-a, Anders For Rasmusena, koji je potencijalnim kandidatima ponavljao da stalno govore o politici otvorenih vrata, ali da se ona ni za koga nijesu i neće otvarati automatski.

- Ta vrata se otvaraju kada se postignu odgovarajući kriterijumi jer da bi bili dio nekog Saveza jedan od uslova je da dijelimo iste vrijednosti, imamo povjerenje jedni u druge i znamo da smo anagažovani na istim projektima - istakla je Pejanović-Đurišić.

Državni sekretar dr Cerar je, diskutujući na temu NATO politike “Otvorenih vrata”, poručio Crnoj Gori da ne ostane samo na vratima Alijanse, već da bude posvećena reformama, u čemu ima punu podršku Slovenije.

Učesnici u diskusiji saglasni su da je za ulazak u NATO podrška javnosti važna kao i sam proces reformi, te da je od izuzetnog značaja da građani budu upoznati sa pravim informacijama o NATO i budućnosti u Alijansi. U tom dijelu, veoma je važno da postoji kvalitetan dijalog između političkih struktura i civilnog sektora, kao i veća uključenost akademske zajednice i NVO.

Panel diskusija održana je u sklopu prvog dana 2BS Foruma koji organizuje Atlantski savez Crne Gore uz pokroviteljstvo Ministarstva odbrane i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore.

 

Portal Analitika