Društvo

Borci i antifašisti: Čije je svetilište u Dolima?

pivaok
P
ovodom 70 godina od strijeljanja 520 nedužnih žitelja Pive, uz veliko poštovanje za žrtve i doprinos ovog kraja pobjedi nad fašizmom, planirali smo prigodnu Akademiju sjećanja na ovom svetilištu uz učešće boraca i antifašista, posebno mladih iz crnogorskih opština, saopšteno je iz Udruženja boraca i antifašista NOR-a.

Borci i antifašisti: Čije je svetilište u Dolima?
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, kako se dodaje u saopštenju, tokom ranije ugovorenog sastanka, u opštini Plužine u prisustvu predsjednika Skupštine, direktor Centra za kulturu prenio je delegaciji boraca pisanu poruku predstavnika porodice Blagojević da „borci i antifašisti na tom svetilištu nemaju što da traže, jer tamo nijesu strijeljani borci već njihove porodice.“

-Da ne bi izazvali bilo kakve sukobe, uz veliko žaljenje odustali smo od pomenute Akademije na svetilištu koje je otela i kojim očito gazduje Srpska pravoslavna crkva što potvrđuju i sljedeće: U pomenu koji organizuju Centar za kulturu Plužine i manastir Piva posvećenom pivskim novomučenicima uz liturgiju i besjedu učestvuje i Crkveni hor iz Nikšića, navode borci.

U pozivnom plakatu manastira Piva pored ostalog stoji: „Svetilište Dola i crkva Svetog Jovana Krstitelja su proglašeni za metoh manastira Piva, a 7. juna 2009. godine pokrenuta je inicijativa za izgradnju konaka u kojem bi se naselilo monaštvo koje bi brinulo o Dolima. Na planu izgradnje preduzeti su značajni koraci, objekat je ozidan, pokriven, stavljena fasadna stolarija“.

- Podsjećamo da je ovaj spomen-kompleks, djelo istaknutog vajara Luke Tomanovića prije četiri decenije podigla Crna Gora koja je obezbijedila blizu tri stotine hiljada eura za njegovu obnovu. Zato borci i antifašisti Crne Gore postavljaju pitanje državnim organima Crne Gore: Čije je svetilište u Dolima, ko ima pravo da ga proglašava metohom Srpske pravoslavne crkve, ko može da zabrani organizovanje prigodnog programa i posjete svetilištu koje je Zakonom zaštićeno kao kulturno dobro Crne Gore – a kojim gazduje Srpska pravoslavna crkva?, zaključuje se u saopštenju boraca i antifašista NOR-a.

 

 

Portal Analitika