Društvo

Održano drugo Veče retorike u KIC-u

0706retorika2
F
akultet za državne i evropske studije, u saradnji sa Alumni klubom Škole retorike „Prof. dr Radovan Radonjić“ organizovao je Veče retorike, u Velikoj sali KIC „Budo Tomović“. Prepuna Velika sala KIC-a na samom početku, najavila je da će se dogoditi nešto zaista lijepo, ali i bila dodatni motiv retoričarima da se prikažu u najboljem svjetlu.

Održano drugo Veče retorike u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

Najveće ovacije, zavrijedili su sopstveni govori polaznika, kao i improvizovani govori. Publika je čini se, sa najvećim oduševljenjem prihvatila govor o podjelama u Crnoj Gori čiji je cilj bio da uvjeri publiku da ne treba da ih bude, govor o rijaliti šou programima, čiji je cilj bio da uvjeri publiku da ih treba zakonom zabraniti, te govor o Apatridima, Seksizmu i Doniranju organa. Posebno interesovanje publike vladalo je i za improvizovane govore, dok je prisutnim ambasadorima najzanimljivije bilo čuti govore na stranim jezicima.

Na samom početku, Dekan Fakulteta za državne i evropske studije, prof. dr Đorđije Blažić pozdravio je sve prisutne i zahvalio se što su izdvojili svoje vrijeme da pruže podršku mladim retoričarima.

Govori polaznika bili su podijeljeni u pet segmenata.

Prvi dio činili su neki od izabranih, najpoznatijih svjetskih govora, među kojima su govori Dantona, Cicerona, Bruta, Marka Antonija, Katarine Radonjić, Robespjera, Petra I Petrovića Njegoša, Vinstona Čerčila i Guvernadura Vuka Radonjića. Ove govore, govorili su: Miloš Mitrović, Anja Nikolić, Mirko Rajković, Mirza Ademović, Hava Kroma, Milena Aćimić, Bojana Furtula, Dejana Sekulić i Mirko Milošević.

0706retorika1

U drugom dijelu polaznici su govorili sopstvene govore, koje su kreirali tokom pohađanja Škole i to na sljedeće teme: „Seksizam“, „Podjele“, „Apatridi“, „Raznolikosti“, „Doniranje organa“, „Podsvijest“, „Lider“ i „Rijaliti šou programi“. U ovom dijelu programa govorili su: Miloš Mitrović, Ivan Vukčević, Aleksandra Šaranović, Nevena Keković, Mirza Ademović, Milena Aćimić, Adriana Marković i Anja Vukašinović.

Treći dio događaja pripao je debati, koja je održana po britanskom parlamentarnom modelu u redukovanoj formi, 2 na 2. U okviru debate, publika je bila u prilici da čuje zanimljive argumente i kontra argumente predstavnika vlade i opozicije, na temu „Novac je najvažniji“. Predstavnike Vlade činili su: Ivan Vukčević i Anja Vukašinović, dok su opozicioni sastav bili: Adriana Marković i Miloš Popović.

Četvrti dio činili su govori na stranim jezicima i to govori Džona Kenedija, Roberta Šumana, Kemala Ataturka i Konrada Adenauera. U ovom dijelu, predstavili su se: Zvjezdan Vujović, Aleksandra Šaranović, Arijela Balić i Lavdim Kroma.

Peti dio bio je rezervisan za najtežu retoričku disciplinu - tzv. improvizovani govor, koji podrazumijeva situaciju u kojoj je govornik dužan, na temu postavljenu od strane publike, odgovoriti u roku, ne dužem od 30 sekundi. Tako je na dobrovoljnoj osnovi formirana komisija od deset članova iz publike, koji su postavili teme na koje su željeli da čuju govor. „Seksualno obrazovanje“, „Zvijezda“, „Ljubav“ i „Tolerancija“ su zadate teme o kojima su govorili: Nevena Keković, Ivan Vukčević, Milena Aćimić i Slobodan Đurović.

Nakon ovog dijela, publika je sa zadovoljstvom pozdravila i rukovodioca Škole retorike, prof. dr Radovana Radonjića koji je istakao da nema potrebe, te da čak ne bi bilo ni umjesno previše govoriti, nakon svega što je publika imala prilike da čuje od samih polaznika. Profesor Radonjić ipak, nije propustio priliku da se zahvali alumnistima na sjajnoj saradnji, međusobnom povjerenju i uloženom trudu, kao i publici, koja je svojim prisustvom u značajnoj mjeri uveličala ovaj događaj i podržala mlade i već sada, potvrđene retoričare.

Po završetku programa, druženje je nastavljeno na koktelu u holu KIC-a, uz prepričavanje govora i neskriveno oduševljenje svih prisutnih.

Portal Analitika