Društvo

Tužilački savjet: Čarapić unaprijedila rad tužilaštva

ranka
R
anka Čarapić je autoritetom, visokim profesionalizmom, stručnošću i organizacionim sposobnostima doprinijela unapređenju kvaliteta rada tužilačke organizacije, navodi se u obrazloženju predloga Tužilačkog savjeta da se ponovo imenuje za vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Tužilački savjet: Čarapić unaprijedila rad tužilaštva
Portal AnalitikaIzvor

Savjet je zaključio da Čarapić profesionalnim radom i odnosom prema svim nosiocima tužilačke funkcije i zaposlenima, uživa nepodijeljenu podršku čitave tužilačke organizacije.

Tužilački savjet je predlog da se Čarapić ponovo imenuje na tu funkciju dostavio parlamentu, koji donosi konačnu odluku.

Opozicija je najavila da neće podržati taj predlog, a Skupština je prošle sedmice usvojila zaključke u kojima se navodi da se VDT bira kvalifikovanom većinom, na osnovu preporuka Venecijanske komisije.

Tužilački savjet navodi da je Čarapić karijerni tužilac i da u državnotužilačloj organizaciji radi 36 godina.

Ističe se da je VDT posebnu pažnju posvetio jačanju kapaciteta Specijalnog odjeljenja u čijoj su nadležnosti suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina.

Kancelarija Specijalnog tužioca umjesto jednog, dobila je sedam zamjenika, jednog savjetnika i finnasijskog stručnjaka, a od 2010. godine formiran je Zajednički istražni tim.

»Na ovaj način konstituisano i stručno osposobljeno za primjenu novih zakonskih ovlašćenja i međunarodnu saradnju, Odjeljenje je sprovelo značajne postupke u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, čime je dat doprinos rezultatu Crne Gore u procesu evropskih integracija«, kaže se u obrazloženju Savjeta.

Navodi se da je tužilačka istraga u prosjeku trajala oko dva mjeseca u stvarnoj nadležnosti osnovnih i viših državnih tužilaštava i manje od šest mjeseci u stvarnoj nadležnosti Specijalnog odjeljenja.

»Privremeno je zaplijenjena imovina u vrijednosti od preko 40 miliona EUR od izvršilaca koji su optuženi da su koruptivnim krivičnim djelima i pranjem novca pribavili imovinsku korist u približno istom iznosu«, kaže se u predlogu.

Navodi se da je trajanje tužilačke istrage, procenat potvrđenih optužnica u postupku sudske kontrole od 95 odsto, kao i procenat osuđujućih presuda po optužnim aktima koji je veći od 88 odsto(što je za 12 odsto više nego 2007. godine), rezultat veće kvaliteta rada tužilačke organizacije u proteklih pet godina.

»Tome je Čarapić kao VDT u prethodnom mandatu dala značajan doprinos«, ocjenjuje Tužilački savjet i podsjeća da je na njenu inicijativu VDT Crne Gore dobilo status posmatrača u Mreži generalnih tužilaca Evropske unije.

Tužilački savjet podsjeća da je, u postupku odlučivanja, obavio razgovor sa Čarapić, koja je predočila rezultate rada i ukazala na pravce i načine deljeg unapređenja rada tužilaštva. »U prvom redu, na potrebu dalje dosljedne primjene novih propisa i evropskih standarda i povezivanja institucija, kako u zemlji, tako i kroz međunarodnu saradnju, u cilju jačanja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije".

"Ukazala je na potrebu stručnog usavršavanja kadrova, poboljšanjem uslova rada i traženjem novih oblika komunikacije sa javnošću, radi unapređenja javnosti rada, do mjere koja neće uticati na zakonito obavljanje funkcije", kaže se u predlogu. (Mina)

 

Portal Analitika