Politika

LUKŠIĆ: Članstvo u NATO polisa osiguranja Crne Gore

okluksic1
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić ocijenio je danas da je članstvo u NATO naša polisa osiguranja.

LUKŠIĆ: Članstvo u NATO polisa osiguranja Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

- To je jedini garant dugoročne bezbjednosti i stabilnosti ovog područja, što je podjednako u interesu zemalja regiona koliko i evroatlantske zajednice. Stoga Crna Gora podržava aspiracije drugih zemalja da postanu članice NATO, ukoliko to žele i kada za to ispune uslove, kazao je Lukšić govoreći na trećem 2BS Forumu „Budućnost NATO partnerstava“.

Treći 2BS (To Be Secure) Forum „Budućnost NATO partnerstava“ održava se u Budvi u hotelu Splendid u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Ministarstva odbrane.

- Crna Gora je svojim dosadašnjim učinkom pokazala da je u potpunosti posvećena ispunjavanju uslova u cilju integracije u NATO. U periodu do samita pojačaćemo aktivnosti i napore da pokažemo da zaslužujemo poziv za članstvo, a od saveznika očekujemo realnu procjenu rezultata i, u skladu sa time, odluku kada će se to desiti. Smatramo da bi posjeta Sjevernoatlantskog savjeta Crnoj Gori u toku ove godine pružila dragocjen uvid u tom smislu, ocijenio je Lukšić.

Prema njegovim riječima Gora uspješno privodi kraju III Godišnji nacionalni plan i u potpunosti je fokusirana na dalje sprovođenje reformi u ključnim oblastima u ovom procesu - dalja reforma sektora odbrane i bezbjednosti, jačanje vladavine prava i podizanje podrške i razumijevanja javnosti za proces integracije u NATO.

On je istakao da Crna Gora aktivno doprinosi globalnim mirovnim misijama, u skladu sa svojim kapacietetima.

- Već djelujemo kao saveznik kroz učešće u misiji ISAF svjesni da su bezbjednosti i razvoj Aganistana dugoročan proces, rukovodeći se pricipom zajedno u Avganistanu, zajedno iz Avganistana, Crna Gora će u skladu sa svojim mogućnostima i u odgovarajućem obliku nastaviti da doprinosi miru i napretku u ovoj zemlji i nakon 2014. godine, kazao je on.

 

oksjuVrata NATO otvorena za Crnu Goru: Američka ambasadorka u Podgorici Sju Kej Braun kazala je danas da su vrata NATO saveza otvorena za Crnu Goru.

- Da ne bude greške vrata NATO saveza su otvorena za Crnu Goru i ostale evropske države ako to žele i ako ispune NATO stnadarde, kazala je Sju Braun, dodajući da će članstvo u taj savez donijeti Crnoj Gori niz benifita.

Odluka, da li će Crna Gora ući u NATO, zavisi od Crne Gore i od vladavine prava, reforme odbrane i bezbjednosti, kazala je ona.

Kej Braun je naglasila, da NATO nije samo bezbjedonosni već savez država koje imaju zajedničke vrijednosti, slobode, demokratije i poštovanja i poštovanja ljudskog dostojanstva.

-To su vrijednosti, koje ovaj Savez čuva i promovše. Crna Gora je već imala dobra, od nastojanja da se uključi u euroatlanske iuntegracije, a kako se bude više približavala NATO-u, ti benefiti će rasti, kazala je Braun.

Predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović koji je i otvorio ovaj skup je kazao da je uvjeren da će Crna Gora ubrzo postati članica EU i NATO, navodeći da je NATO garant naše sigurnosti.

Predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera je kazao je da je jedini način da se ostvari stabilnost i nivo bezbjednosti koji nam je neophodan - jeste ulazak u NATO i EU.

- Zato je krajnje vrijeme da sa riječi pređemo na djela, bez čekanja da nam neko pokaže što sve treba uraditi ili da ček listu po kojoj ćemo sprovoditi reforme u društvu. Ne postoji nikakva ček lista i jedino što mi možemo uraditi jeste da se usmjerimo i fokusiramo na ono što je najpotrebnije građanima ove države – jačanje ekonomije kroz intezivnirazvoj turizma, ali i poljoprivrede, dovođenje renomiranih svjetskih kompanij, te generalno smanjenje nezaposlenosti i generalnog pobojšanja životnog standarda, rekao je Kentera.

 

 


 

 

 

 

 

 

Portal Analitika