Abiznis

Rubini: Kraj zlatne groznice

rubini
D
ošlo je vrijeme da se kada se balon zlata izduvava kao i sve ostale cijene koje su skakale van osnovnih pravila o ponudi i potražnji, kaže poznati ekonomista Nurijel Rubini.

Rubini: Kraj zlatne groznice
Portal AnalitikaIzvor

Ako se mnoge visokozadužene zemlje, koje imaju velike zalihe zlata, odluče da ga prodaju kako bi smanjile svoj javni dug, to će dodatno oboriti cijenu zlata, koja je sada za skoro 30 odsto niža nego na vrhuncu, 2011. godine.

- Svi skokovi cijena zlata u posljednjih nekoliko godina, od 800 dolara za uncu početkom 2009. do više od 1.900 dolara u jesen 2011, imali su obilježje prenaduvanog balona, smatra Rubini poznatiji kao Doktor Propast.

Rubini govori da su poklonici zlata koji su kombinacija paranoičnih investititora i onih čiji su politički ciljevi zasnovani na strahu, bili veoma srećni kada su predviđali da će cijena zlata ići naviše, do čak 5.000 dolara za nekoliko godina. Cijene su od tada uglavnom padale.

U aprilu se zlato prodavalo za oko 1.300 dolara po unci, a cijena je i dalje ispod 1.400 dolara, što je skoro 30 odsto manje nego na vrhuncu 2011.

-Ima mnogo razloga zašto je balon pukao i zašto će se cijene zlata vjerovatno kretati nadole ka nivou od 1.000 dolara do 2015., kaže on. (B92)

 

Portal Analitika