Abiznis

EKIP instalirao platformu za mjerenje kvaliteta internet konekcije

0706zoransekulicok
A
gencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP)  instalirala je i pustila u rad platformu za mjerenje kvaliteta internet konekcije, saopštio je Portalu Analitika direktor agencije Zoran Sekulić.

EKIP instalirao platformu za mjerenje kvaliteta internet konekcije
Portal AnalitikaIzvor

-Mjerna platforma omogućava da korisnik sam izvrši mjerenje kvaliteta širokopojasne internet konekcije. Na taj način korisnici mogu da dobiju sve potrebne informacije o kvalitetu usluge pristupa internetu koju koriste i da taj kvalitet uporede sa kvalitetom usluge iz pretplatničkog ugovora- pojašnjeno je u saopštenju.

Mjerna platforma je bazirana na proizvodu „Line Quality Test“ kompanije „Ookla“ i ovo rješenje za mjerenje brzine internet konekcije se koristi i prilikom mjerenja putem popularnog sajta www.speedtest.net.

-Testni server je instaliran u Podgorici u mreži Crnogorskog Telekoma i preko nje je povezan  sa internetom. Zbog toga će rezultati mjerenja biti najmjerodavniji za korisnike Crnogorskog Telekoma, dok će rezultati mjerenja koje izvrše korisnici ostalih operatora zavisiti od toga kako su ti operatori povezani sa mrežom Crnogorskog Telekoma. Mjerna platforma je dostupna na adresi http://izmjeribrzinu.ekip.me, ili preko veb strane Agencije za elektronske komunikacije   poštansku djelatnost  http:// ekip.me na kojoj se nalazi slika ,,Izmjeri brzinu interneta”.   Broj mjerenja koja se mogu izvršiti sa iste IP adrese nije ograničen- precizirano je u saopštenju.

Istovremeno se može vršiti pet mjerenja. Mjerna platforma provjerava postojanje firewalla na računaru sa kojeg se vrši mjerenje, mjeri kašnjenje i varijaciju kašnjenja, gubitak podataka,brzinu slanja i brzinu preuzimanja podataka sa Interneta.

-Prije početka mjerenja korisnik unosi svoju adresu, naziv operatora koji mu pruža usluge i vrstu korisničkog paketa koji koristi. Da bi rezultati mjerenja bilo što tačniji, potrebno je da računar sa kojeg se vrši mjerenje  bude povezan putem kabla na modem, da za vrijeme mjerenja samo računar sa kojeg se vrši mjerenje koristi internet konekciju, kao i da se za vrijeme mjerenja ne koriste druge aplikacije koje koriste internet konekciju- naveo je Sekulić.

Kako bi korisnici mogli dobijati još kvalitetnije informacije o kvalitetu usluge pristupa internetu koju koriste, agencija planira da se u narednom periodu svi operatori direktno povežu na mjernu platformu u Crnoj Gori, da se mjerna platforma instalira i na serveru u inostranstvu, kao i da se napravi aplikacija koja će omogućiti mjerenja putem pametnih telefona („smart phones“).

-Planirano je da se izvrši unaprijeđenje softvera  koji bi prije početka mjerenja  provjeravao kako je računar sa koga se vrši mjerenje povezan na internet, da li ima drugih aktivnih internet konekcija, kao i da se  na osnovu IP adrese korisnika odredi koji paket korisnik koristi- najavio je Sekulić.

Portal Analitika